С множеството жалби, депозирани в кабинета на омбудсмана, както и журналистическо разследване на Валя Ахчиева за нарушени права на пациенти с онкологични заболявания и компрометирането на тяхното лечение, омбудсманът Диана Ковачева сезира компетентните власти с искане да се назначат проверки. Всички тези данни са сведени до знанието на главния прокурор Иван Гешев, служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и вр.и.д.управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова.

В разследването на Валя Ахчиева се твърди за порочна схема за скъпи лекарства за лечение на онкологични заболявания и заплащани от НЗОК, които се отчитат като отпуснати, но не достигат до онкоболните хора. Омбудсманът иска проверки заради занижения контрол и неглижирането на този и сходни проблеми от компетентните власти.

„Възможността прилагането на пациент на скъпоструващ лекарствен продукт, и заплащането му от Националната здравноосигурителна каса да бъде отчетено повече от един път в Системата за верификация на лекарствата, без това да бъде проследено и да последва реакция от контролните органи, създава реални предпоставки лекарствени продукти на практика да не бъдат приложени, с което не просто грубо се нарушават права на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, а и е възможно да се стигне до телесно увреждане или смърт“, пише омбудсманът.

Изнесените твърдения се отнасят до особено уязвима група пациенти и е необходимо да се обърне сериозно внимание на този проблем, каза проф. Диана Ковачева. Тя допълва, че за онкоболните пациенти, е решаващо навременното и ефективно лечение. „Освен конкретните случаи с лекарствения продукт, обект на журналистическото разследване, липсата на ефективен контрол създава основателни притеснения, че изнесеният в предаването случай не е единичен и посочената схема е възможно да се прилага и за други скъпоструващи лекарствени продукти, от което да произтекат изключително неблагоприятни последици в здравната сфера на неограничен брой лица. Ако при онкологично болен пациент не е приложено животоспасяващото лекарство или лечението му бъде прекъснато и не е приключено съобразно лекарското предписание, съществува реален риск това да има фатален край за него“, допълва проф.Ковачева.

В писмото си до Министъра на здравеопазването и вр.и.д. управител на Здравната каса, проф. Ковачева посочва, че по този начин се нарушават интересите и на двете страни – на НЗОК, и правата на здравноосигурените лица. Нарушението е вследствие изразходването на средства от бюджета на Касата, заплатила медикаменти и манипулации, които реално не са извършени.

„Смятам, че като финансов орган, чиято основна задача е да осъществява и администрира задължителното здравно осигуряване в България, в частта му по управлението на събраните средства и заплащането на използваните здравни дейности и лекарства в полза на здравноосигурените лица, НЗОК следва да разполага и да упражнява ефективен механизъм за осъществяване на контрол на изпълнителите – договорни партньори, в това число относно действителното прилагане на заплатените от нея скъпоструващи лекарствени продукти“, пише в сигнала си омбудсманът.

Проф. Ковачева настоява да бъдат предприети предвидените в нормативната уредба мерки, а при необходимост и сезиране на други органи, при доказване на твърденията от Ахчиева и пациентите.

Тя подчертава в писмото си до здравните власти, че очаква в кратък срок да бъдат обсъдени и предприети действия, с които да се осигури ефективно проследяване и контрол върху прилагането на лекарствени продукти и като пример дава задължителното въвеждане на серийните номера на лекарствените продукти във верификационната система и така да отпадне възможността да се заплаща за дейности, които на практика не са извършени и в същото време.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar