Издателството, което през 2019 г. публикува съвременен вариант на романа „Под игото“, окончателно бе глобено. Административният съд в София потвърди наказателното постановление от 2020 г., с което бе наложена имуществена санкция на издателство „Византия“.
В творбата оригинални думи и фрази от Вазовото творчество бяха подменени с по-съвременните им варианти. Мотивът на издателите беше, че с осъвременяването на романа „Под игото“ повече деца ще разберат идеите и сюжета му. След вълна от обществено недоволство дирекцията „Авторско право и сродните му права“ към МК се самосезира и установи значителен брой промени в романа, издаден с наименованието „Под игото на съвременен български език“. Те са направени, без издателят да е получил необходимото по закон разрешение за това от Министерството на културата, предвидено в Закона за авторското право и сродните му права.
Софийският районен съд отмени наказателното постановление през пролетта на миналата година, мотивирайки се, че сега действащият закон не се прилага по отношение на произведението, тъй като срокът на закрила е изтекъл. Затова Министерството на културата успешно обжалва решението на първата инстанция, а АССГ постанови ново решение, с което потвърди издаденото от заместник-министъра на културата наказателно постановление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar