Критикът на Кремъл Навални е осъден на 9 години затвор. Руски съд призна намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални за виновен по обвинения в присвояване, измама и оскърбление на съда, пинформира АФП.

Прокурори искат още 13 години затвор към присъдата на Навални

„Навални е извършил измама – кражба на имущество от организирана група“, заяви съдия Маргарита Котова, според репортера на АФП, присъствал на процеса. Тя го призна за виновен и по по-лекото обвинение за неуважение към съда.

Руската полиция задържа адвокатите на Навални пред затвора му

„Президентът на Русия Владимир Путин се страхува от истината“, заяви след произнасянето на присъдата самият Навални.

Днешният процес се отнасяше до допълнителни обвинения в присвояване и неуважение към съда, а Навални беше съден в затворническата колония край Москва, където вече излежава присъда от две години и половина.

Разследващите отправиха ново обвинение към Навални, че е откраднал за лични нужди дарения на стойност няколко милиона долара, предоставени на политическите му организации.

Миналата седмица прокурорът поиска присъдата на Навални да бъде удължена на 13 години и той да бъде преместен в наказателна колония със „строг режим“, където ще бъде поставен при по-тежки условия. Навални отрича обвиненията.

Обвиненията в корупция предвиждат максимално наказание от 10 години, докато неуважението към съда се наказва с до шест месеца затвор.

Прокурорът също така призова Навални да плати глоба в размер на 1,2 млн. рубли (11 500 долара или 10 500 евро).

Преди да бъде вкаран в затвора, Навални беше основният опозиционен лидер в Русия и екипът му често публикуваше разследвания за богатството на руския елит, които бяха гледани от милиони последователи в YouTube.

Отравянето на Навални през 2020 год. с „Новичок“ и неговият арест при завръщането му от рехабилитация в Германия миналата година предизвикаха остро осъждане в чужбина, както и санкции от западните страни.

След ареста му политическите организации на Навални в цялата страна бяха обявени за „екстремистки“ и закрити, а много негови ключови помощници избягаха от Русия, опасявайки се от съдебно преследване.

Русия също така засили натиска върху независимите медии и неправителствените организации, като обяви много от тях за „чуждестранни агенти“, а други спряха да работят заради страх от преследване.

Журналист пред Дарик: Новият закон в Русия заплашва с 15 години затвор

Последваха още случаи на закриване на медии, след като Русия прие нов закон, въвеждащ до 15 години затвор за „фалшиви новини“ за това, което Русия нарича своя „военна операция“ в Украйна.

В стремежа си да продължи да контролира информацията, достъпна за руснаците, този месец Русия ограничи достъпа и до Twitter, Facebook и Instagram, като блокира и уебсайтовете на няколко независими новинарски агенции.

Преди това в Instagram Навални осъди конфликта в Украйна и призова поддръжниците си да протестират въпреки голямата вероятност от глоби и арест.

По данни на независимия наблюдател OVD-Info от началото на „военната операция“ на демонстрации в Украйна в цяла Русия са задържани над 15 000 души.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar