Кметицата на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова е в конфликт на интереси.

Това решение бе взето окончателно от Върховния административен съд (ВАС). То е по един от трите случая, по които антикорупционната комисия уличи Станиславова.

Магистратите оставят в сила присъдата на Административния съд в София, с което кметицата бе обявена в конфликт на интереси за това, че е сключила договор с дъщеря си.

Отделно има и дело, че е платила на себе си пари като ръководител на проект, свързан със социалния патронаж.

Съдебното решение отваря и вратата за отстраняването на Росина Станиславова като кмет на район „Красно село“. Досега това не можеше да се случи, тъй като тя е избрана пряко от гражданите на района през 2019 г., когато бе подкрепена от „Демократична България“. Впоследствие от ДБ се разграничиха от кметицата.

Делото бе заведено от Станиславова през миналата година. Тя обжалва решение на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. С решението на КПКОНПИ бе обявено, че сключвайки договор с дъщеря си през пролетта на 2020 г., кметицата е била в конфликт на интереси. Тя беше глобена 5 хил. лева.

Любопитен детайл обаче е, че Станиславова е направила всичко възможно да забави делото.

„Макар и да не е присъствала в заседанията, тя е участвала активно в съдебното производство, следила е внимателно всички действия по делото, но твърди, че е узнала за тях „инцидентно“, обясниха от съда.

За да забави процеса, Станиславова е пуснала18 молби с едни и същи искания, докато делото се е гледало, и 7 след обявяването му за решаване.

Те са били за назначаване на правна помощ, за отлагане на делото, за поправка и допълване на протоколи, за спиране на съдебното производство и за отвод.

„С оглед гарантиране правото на защита съдът е предоставил седемдневен срок за представяне на писмени бележки. Въпреки това, както до изтичане на посочения срок, така и до настоящия момент

бележки не са представени, но са внесени отново молби за спиране

на производството по делото, поправка и допълване на съдебен протокол, отвод и т. н.“, съобщиха още от съда.

Това е само първия случай, при който при Станиславова бе установен конфликт на интереси. Вторият, по който също вече се произнесе административният съд в София през декември, беше за възнаграждение, което кметицата на „Красно село“ си е платила по проекта за социалния патронаж.

По този случай на 7 май 2020 г. като лице, заемащо висша публична длъжност, тя е издала заповед, с която се определя за ръководител на проекта. По него си е платила възнаграждение от 9981,46 лв.

Тя си възложила задачи по проекта, определила си допълнителни функции и заплащане. Комисията я глоби с 15 хил. лева и да върне получената сума в размер на 9981,46 лева.

Решението на КПКОНПИ дойде, след като през 2021 г. служиели на антикорупционната комисия започнаха серия от проверки в районната администрация на „Красно село“ по сигнали на граждани.

Първите бяха за европроекта за социален патронаж, по който Станиславова си е плащала заплата като ръководител на проекта. Още тогава от „Демократична България“ оттеглиха доверието си от Станиславова и поискаха тя да върне парите. А след отказа й да го направи ДБ дариха сумата, взета от кметицата.

В края на 2021 г. започна проверка на КПКОНПИ и по сигнали за пътни ремонти,

при които е искано към длъжностно лице в общината да бъдат връщани пари. Тези материали обаче бяха предадени на специализираната прокуратура за разследване.

Междувременно срещу кметицата Станиславова започнаха протести на жителите на район „Красно село“ заради неремонтирани улици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar