Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата, за да изразят своята солидарност с транс хората и срещу решението на Върховния касационен съд (ВКС) от понеделник. Събитието е организирано от фондация „Глас“, „Феминистки мобилизации“, фондация „Билитис“, фондация „Сингъл степ“, съобщава БТА.
Гражданите носеха плакати с надписи „Възможността за юридическа смяна на пола е човешко право, не прищявка“, „Солидарност с транс жените“, „Кръвта ни е по вашите ръце“, „ВКС лишава хората от човешки права“.
В понеделник Върховният касационен съд постанови, че транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си.
Конституцията и цялото българско законодателство са изградени върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид, полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта, като „понятието „пол“ има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството“, се посочва в решението на ВКС.

То гласи още, че промяната на данните в съставените актове за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален, ще се отрази на гражданскоправния статус на други лица, включително непълнолетни и недееспособни, поставени под специална закрила (децата на молителя), както и на брачния партньор.
В практиката на Съда на Европейския съюз, като върховните съдии констатират, че в своите решения съдът оставя правното уреждане на гражданското състояние и на брака в автономията на държавите членки.
„Намираме се пред Съдебната палата заради позорното решение на ВКС, с което на практика почти затвори вратата на транс хората да променят своите документи и да сменят пола си“, заяви Лилия Драгоева, изпълнителен директор на фондация „Билитис“, един от организаторите на протеста.
По думите ѝ подобно поведение, което потъпква правата на трансхората, е недопустимо.

България принадлежи към Европейската конвенция за правата на човека и ние сме длъжни да зачитаме правата, които са заложени в конвенцията“, коментират още от организаторите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar