Около 12 000 души бяха евакуирани заради експлозии и пожар в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област рано тази сутрин, предаде Ройтерс.

Няма загинали и ранени при експлозиите в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област през нощта. Това съобщи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от ТАСС. „Няма жертви, ранени и травмирани сред военнослужещите и служителите от въоръжените сили и сред местното население“, информира той във Фейсбук.

Службата за сигурност на Украйна съобщи, че сред възможните версии за пожара разследва възможността да е била извършена диверсия, предаде ТАСС.

Пожарът е бил предшестван от четири експлозии, каза заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Родион Тимошенко. И според него най-вероятно става дума за саботаж.

По данни на украинския генерален щаб в арсенала тази сутрин са ставали по 2-3 експлозии в секунда.

Говорителят на прокуратурата Андрий Лисенко предупреди в ефира на местна телевизия, че експлозиите на боеприпаси може да продължат над едно денонощие.

Украинската държавна служба за извънредни ситуации съобщи, че общата територия на арсенала на министерството на отбраната в района на град Ичня, Черниговска област, е около 682,6 хектара.

Въздушното пространство в радиус от 30 км бе затворено, а движението на автомобили и влакове в района – спряно. Службите за извънредни ситуации съобщиха за нарушаване на електро- и газоснабдяването.

В зоната, където има опасност от поражения при евентуални следващи експлозии, попадат 30 населени места, откъдето вече бяха евакуирани над 12 000 души, съобщи държавната служба за извънредни ситуации. По нейни данни в склада са се съхранявали около 88 000 тона боеприпаси.

Тимошенко обаче заяви, че данните на службата за количеството боеприпаси е невярно. В същото време той отказа да каже колко тона боеприпаси са се съхранявали в склада, като изтъкна, че това е държавна тайна.

Експлозиите, предизвикали тази нощ пожар в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област, ще бъдат разследвани по член за „небрежно отношение на военнослужещ към службата, довело до тежки последици“, съобщи пресслужбата на военната прокуратура към Централния военен окръг на Украйна.

В арсенала, пострадал при инцидента, са складирани предимно ракети, изстрелвани от комплекси за противовъздушна отбрана, каза пред телевизия „112 Украина“ военният експерт Олег Жданов.

„Това са ракети за системи за ПВО. Артилерийските и танковите боеприпаси там са малко. В арсенала бе изградена и линия за утилизация на големи боеприпаси и ракети“, посочи той.

Експертът предупреди, че пожарът във военните складове може да доведе до мащабна трагедия за местното население, тъй като „снарядите може да се разхвърчат на 25 км“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar