Противно на обещанието да не увеличава данъци по време на мандата си, управляващата коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ подготвя сериозно вдигане на налозите за автомобили от началото на следващата година. Собствениците на над 2 милиона автомобила, които са на възраст над 15 години, ще трябва да плащат средно с около 20% повече в сравнение с тази година. В същото време отпада 50%-ното намаление на данък сгради за основно жилище, ако собствениците притежават и други имоти.

Мерките са част от пакета данъчни закони за 2019 г., които вчера обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество. Те ще влязат за одобрение от правителството на заседанието му в сряда. И работодатели, и синдикати отправиха остри критики към финансовия министър Владислав Горанов, че за поредна година в преходните разпоредби на един закон (за корпоративното подоходно облагане) се вкарват промени във всички данъчни закони, което не позволява задълбочени дебати върху тях.

Най-съществената данъчна промяна догодина ще засегне притежателите на автомобили. Финансовото министерство предлага нова формула за изчисляване на данъка на моторните превозни средства. Тя трябва да доведе до по-високо облагане на старите силно замърсяващи автомобили, а за новите, които отговарят на най-високите екостандарти, налогът трябва да падне.

Новата формула ще включва два компонента – освен досегашния – според мощността и годината на производство на автомобила, ще има и екологичен. Той ще отчита какъв Евро стандарт притежава автомобилът. Колите с категория под Евро 4 няма да ползват никаква преференция. За колите с максималната сега категория Евро 6 намалението може да стигне до 60%. Отпада обаче отстъпката за колите с катализатор. Според финансовото министерство по този начин се решавал проблемът с измамите, при които шофьорите посочвали, че автомобилът има катализатор, но в действителност той е отстранен. „Промените целят да се стимулира извеждането от употреба на най-старите автомобили. Тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват големи замърсявания на въздуха“, посочват в мотивите си от финансовото министерство.

Финансовото министерство предлага драстично увеличение и на налога за товарните автомобили с маса до 3.5 тона, които притежават категория N1. В момента за тях се плаща от 10 до 30 лв. за всеки започнат тон товароносимост. От догодина те ще се облагат по същия начин като леките коли, т.е. данъкът ще зависи от мощността, годината на производство и евростандарта. Целта била да се пресече масовата практика луксозни леки автомобили да се регистрират като товарни, за да могат да ползват данъчно облекчение. Точно заради това облекчение много европейски производители, които предлагат автомобилите си у нас, издават фабрично сертификата, дори за коли от среден клас.

Към пакета данъчни промени обаче липсват разчети как новата формула ще се отрази върху данъкоплатците. Сметките за около 20% ръст на налога са направени за 15-годишен автомобил със среден клас двигател, управляван в столицата. В различните области поскъпването може да е различно, тъй като ставките са разписани в определен диапазон между минимална и максимална стойност. Конкретните ставки се определят от всяка община.

Синдикатите се противопоставиха на тази данъчна промяна, защото тя щяла да натовари най-нискодоходните групи от населението. „Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента, отчитащ възрастта на автомобила“, заявиха от КТ „Подкрепа“. По данни на Пътна полиция около 65% от автомобилите, които са в движение в България, са над 15-годишни.

От догодина финансовото министерство планира да се премахне и ползването на 50% отстъпка от данък сгради за основно жилище за хората, които притежават повече от един имот. Мярката всъщност е резултат на неспособността на държавната администрация да въведе нормални електронни връзки между отделните си звена. Заради липсата на свързаност между информационните системи на общинските данъчни служби в момента е възможно един гражданин да обяви като основни няколко имота в различни градове в страната и дори в отделни райони на столицата и така за всяко от тях да плаща наполовина по-нисък данък. Тъй като не може да пресече измамите, държавата просто премахва облекчението.

ОСПОРВАНЕ
Представителите на бизнеса са най-критични към Закона за счетоводството. Работодателските организации настояват сегашните прагове на стойност на активите и приходите от продажби, които са критерий за задължителен одит на финансовите отчети, да бъдат двойно завишени. „Това ще освободи от бюрократичната тежест повече от 6500 малки и средни предприятия и ще им спести общо 13 млн. лв. разходи за заверки всяка година“, посочиха от АИКБ. Бизнесът припомни, че занижаването на критериите за одитиране на финансовите отчети е влязло в закона без никакви обсъждания и с лобирането на одиторската гилдия между първо и второ четене на промените в Закона за счетоводството преди две години.

„Осъзнавам, че това е в тежест на малките фирми. Ще продължим дебата в сряда на заседанието на Министерския съвет“, заяви финансовият министър Владислав Горанов. Вицепремиерът Валери Симеонов, който е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, обеща между първо и второ четене на данъчните закони да лобира за исканата от бизнеса промяна в Закона за счетоводството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar