Групата за защита на човешките права „Демокрация за арабския свят сега“ заведе дело в съда в Париж срещу саудитския принц Мохамед бин Салман за съучастие в убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Групата каза в изявление на уебсайта си, че е завела дело по обвинение от 42 страници, в което се твърди, че бин Салман е съучастник в изчезването, изтезанията и убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през 2018 г. Тази организация, която се занимава с правата на човека в страните от Персийския залив и е базирана във Вашингтон, призова френските власти да започнат разследване срещу бин Салман, който е на официално посещение във Франция. Бин Салман трябва да се срещне с президента на страната Еманюел Макрон през деня, съобщава N1.

Саудитският журналист Джамал Хашоги беше брутално убит и разчленен в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2017 г. Групата, завела делото, казва, че две други правозащитни организации са подкрепили призива й към френските власти, добавяйки, че принц бин Салман няма имунитет срещу наказателно преследване, тъй като не е саудитски държавен глава.

– Като страна по Конвенцията на ООН срещу изтезанията и насилственото изчезване, Франция трябва да разследва заподозрени като бин Салман, ако бъдат открити на нейна територия – се казва в изявлението.

Саудитският принц прави първото си официално посещение в Европейския съюз след убийството на Хашоги. Преди Франция той посети Гърция.

Джамал Хашоги беше колумнист за Washington Post и критик на саудитските власти. Той беше убит на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия, където отишъл да получи документите, необходими за брак с турска гражданка. Тялото му не е намерено.

Бин Салман е собственик на арабския консорциум, притежаващ английския клуб Нюкасъл.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar