77-годишният Иван Иванов отново застава начело на КЕВР. Той ще продължи да изпълнява длъжността и след края на мандата си до избора на нов председател.

Това реши парламентът в предпоследния си работен ден по предложение на Ива Митева и ИТН. То беше подкрепено от 132-ма. Сред тях и 1/3 от депутатите на ПП, които гласуваха свалянето на Иванов преди месеци.

Решението се наложи, след като КС обяви за противоконституционен избора на Станислав Тодоров. А вот за нов шеф на КЕВР не бе организиран поради липса на време.

До решението се стигна след 3 ч скандали, в които се чуха всякакви обиди, а най-малко се коментира работата на КЕВР. Ива Митева обвини бившите си партньори в аматьорщина. От първия ден наложихме мораториум върху цените – започнахме с противоконституционен акт и завършваме с такъв, каза тя и говори за „законодателен разврат“.

НС попадна в тази нелепа ситуация заради Лена Бориславова, каза пък Тошко Йорданов, облечен в тениска с надпис HARVARD LAW – just kidding (Право в Харвард – шегувам се – бел.ред.). Той разказа, че когато ИТН внесли през януари закона, „Лена опищя стаята на Ива, която ѝ обясняваше, че това решение ще падне в КС“. Под мое давление взехме тъпо решение. Защото да си коалиция с ПП, означава да се съгласяваш с всички глупости, иначе те обявяват за враг под влиянието на ГЕРБ, ДПС, Дядо Мраз, Снежанка, каза Йорданов. И обяви Бориславова за слаб юрист. Два пъти се издъни и КС ни резна зелките, допълни Йорданов.

По-късно във фейсбук шефката на кабинета на премиера в оставка Бориславова си пусна снимка с истинска тениска от Харвард и написа: Правилата за избор на шеф на КЕВР не са мои персонални, а колективно решение на коалицията. И каза, че с тях били съгласни всички партньори. Най-добрата атестация за политическа зрялост е да умееш да губиш с достойнство, допълни тя.

В пленарната зала пък Настимир Ананиев от ПП обвини Йорданов, че „от трибуната се правят на големи лъвове, а на коалиционен съвет са мишки, които просто изпълняват“. Той обяви, че в НС се вихри „политически разврат“, и изпрати Митева обратно шеф на правната дирекция.

Самият Ананиев обаче бе наречен „недоразумение на природата“ от Ахмед Ахмедов от ДПС и „политически вентилатор“ от Йорданов.

Възмутена от нивото на дебатите, шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова обвини депутатите в морален разпад. Престанете, срам ме е, че сте ми колеги. Този опустошителен за парламента дебат трябва да приключи, каза тя.

Половин час след като НС гласува връщането на Иван Иванов начело на КЕВР, той се появи в комисията и веднага започна срещи с шефовете на дирекции. Една от първите му задачи е да организира разглеждането на предложението на „Булгаргаз“ за повишение с почти 54% на цените на природния газ от 1 август. Иванов запази мълчание какво възнамерява да прави, но ако спазва закона, първо трябва да свика обществено обсъждане на новото предложение, а после да определи дата за закрито заседание на КЕВР, на което да се вземе решение. Най-вероятно това няма да стане до 1 август.

Възможно е по-късно върху цените, на които „Булгаргаз“ купува синьо гориво, да повлияе взетото вчера от кабинета решение, което позволява на Министерството на енергетиката да сключи договор за 7 кораба с природен газ, които бяха обявени вчера от премиера Кирил Петков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar