Мъж на 60 г. от Горна Оряховица е задържан по делото за тайните фабрики за цигари, разбити от 24 август насам. Той е уличен за участие в организирана престъпна група, държала акцизни стоки без бандерол – нарязан тютюн и цигари. С него обвинените стават 25. Към момента 23-ма са пуснати на свобода – 19 са с парични гаранции, а 4-ма – под домашен арест.

В петък спецпрокуратурата влезе в заведения и офиси на трета фамилия на крупен бизнесмен – на Евлоги Станоев – Голямата Бирма. До редакционното приключване на броя вчера той не бе задържан. МВР го търси за разпит заедно със синовете му – Антон и Георги – Малката Бирма. Ако тримата не се явят доброволно, те може да бъдат обявени за общонационално и международно издирване.

Бившата съпруга на Евлоги Станоев – Лидия, известна като Лидка Скалата, е на свобода. В петък полицаи я докарали от хотел във Велинград в София, но до обвинение не се стигнало и тя била освободена. Вчера я потърсихме за коментар чрез социалните мрежи, но засега отговор няма.

За последния задържан от Горна Оряховица, се смята, че е намирал помещения за производство на цигари в железничарския град. „Навремето този човек имаше бизнес, но сега с какво се занимава не знам. Вероятно са стигнали до него след разпит на работници в нелегалните фабрики“, каза наш източник. Нелегални цигари са произвеждани в Тутракан и Дупница, но засега няма данни 60-годишният мъж да е свързан с тях.

В петък прокурори и следователи претърсиха 21 офиси, жилища и 2 столични заведения – пицария „Везувий“ и сръбския ресторант „Бест“ (бившият „Кошарите“). В частните жилища са открити и иззети пари във валута и левове, най-голямата сума била от порядъка на 40-50 000 евро. Тепърва ще се изяснява какъв е произхода на парите.

Очакват се нови арести. „Работи се срещу много лица на по-високи нива, но имената им са следствена тайна. Като му дойде времето ще ги научите“, каза участник в акцията от петък.

Разследването за нелегалните фабрики за цигари тръгна в Пловдив, но бе поето от спецпрокуратурата, тъй като организираните престъпни група са на нейна подсъдност. Досега полицията е открила 42 т тютюн за близо 7 млн. лева и 190 хил. кутии готови цигари за 1,5 млн. лв. Освен машините за цигари, са иззети мотокари, агрегати, климатични системи, охладители. Полицията е прибрала 11 камиона, превозвали суровини за производство на цигарите и още 10 коли, свързани с производството.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar