Брет Кавано, който през юли беше номиниран от президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп за член на Върховния съд, беше обвинен в опит за изнасилване от началото на 80-те години на миналия век.

Тази неделя стана ясно коя е жената, която твърди, че е била обект на сексуално посегателство от страна на Кавано.

Кристин Блейси Форд, учен в областта на физиката и преподавател в елитния Станфордски университет, даде интервю за критично настроения към Тръмп вестник „Вашингтон поуст“. В него тя с подробности описва ситуацията от преди повече от 30 години.

По време на младежки купон в предградие на Вашингтон, пияният Кавано, заедно с него приятел, заключили Форд в отделна стая, където опитали насила да свалят дрехите ѝ. Когато тя опитала да вика за помощ, Кавано е запушил устата ѝ. Според Форд Кавано е щял да я задуши ако не е била намесата на неговия съученик Майк Джадж, който повалил на пода двамата пияни сексуални насилници и позволил на полуголата девойка да избяга.

Джадж обаче е заявил за вестника, че няма спомен за такъв инцидент. Самият Джадж преди време е работил като журналист, включително и за „Вашингтон поуст“.

Форд е заявила, че за първи път е споделила тази история през 2012 година със своя психолог. Тя е предоставила на медията записките от тези сеанси, в които обаче името на Кавано не фигурира, а има и други несъответствия в наратива.

От Белия дом отказаха да коментират поредните обвинения чрез медиите в сексуален тормоз и насочиха към изявлението, направено от Кавано през изминалата седмица. „Аз категорично и еднозначно отричам тези обвинения. Никога не съм правил подобно нещо в гимназията, нито когато и да е било“, заяви тогава Кавано.

Самата Форд признава, че не помни редица важни обстоятелства, свързани с предполагаемия инцидент. Тя не е сигурно и за точната година, но предполага, че това е станало през 1982 година, когато Кавано е бил на 17, а тя на 15 години. Форд също така не помни кой и в чий дом е организирал ученическото събиране.

Все още няма ясното доколко тези, недоказани до момента, обвинения ще повлияят на шансовете на Кавано да бъде избран за пожизнен съдия във Върховния съд на Съединените щати. От Демократическата партия вече опитаха да провалят кандидатурата, но всичко зависи от мнозинството на републиканците в Сената.

Кавано стана известен с участието си в екипа, който в края на 90-те години разследва извънбрачната връзка на президента Бил Клинтън с Моника Люински, а след това и загадъчната смърт на един от юрисконсултите на Клинтън – Винсънт Фостър. /РИА „Новости“ и БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar