Нидерландски съд осъди днес двама мъже на по 30 години затвор за убийството на адвокат, който защитавал ключов свидетел по дело срещу най-издирвания престъпник в страната, свързано с голяма сделка с наркотици, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

    Четирийсет и четири годишният Дерк Вирсум, баща на две деца, бе убит посред бял ден през септември 2019 г. на улица в Амстердам – престъпление, което потресе страната, а някои се разтревожиха Нидерландия да не се превърне в „наркодържава“.

    Двамата осъдени мъже, идентифицирани от местни медии като 33-годишния Морено Б. и 37-годишния Гилермо Б., бяха признати от съда в Амстердам за виновни за поръчково убийство.

    „Единствено за пари те са отнели живота на Вирсум, с което са причинили огромни и непоправими страдания на неговата съпруга, деца, родители и близки“, посочи в комюнике съдът.

    „Убийството е едно изключително тежко престъпление. Фактът, че става дума за поръчково убийство, дава на случая още едно допълнително измерение“, се допълва в комюникето.

    Според съдиите събраните доказателства не позволяват да се установи самоличността на поръчителя или поръчителите.

    Дерк Вирсум бе адвокат на решилия да сътрудничи на полицията Набил Б., основен свидетел на обвинението по делото срещу Ридуан Таги, най-издирваният престъпник в Нидерландия, по-специално заради голяма сделка с наркотици и който беше арестуван през 2019 г. в Дубай .

    Таги, който получи няколко обвинения за убийство, стои според прокуратурата начело на престъпна мрежа, сравнявана с машина за убийства.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar