Европейският съюз „ще започне да се разпада“, освен ако не оспори решението на Върховния съд на Полша, че националното законодателство има превъзходство над европейските закони, заяви европейският комисар по ценностите и прозрачността Вера Юрова, цитирана от „Ройтерс“.

Повече от 100 000 души протестираха в Полша в неделя в подкрепа на ЕС, биейки тревога за това, което се опасяват, че е перспективата страната им да последва Великобритания и да напусне блока в „Полекзит“.

„Ако не спазваме принципа в ЕС, че равните правила се спазват еднакво навсякъде в Европа, цяла Европа ще започне да се срива“, заяви комисарят. „Ето защо ще трябва да реагираме на тази нова глава, която полският Конституционен съд отвори“, каза Юрова.

Скандалът идва на фона на и без това изострените отношения между Брюксел и Полша, която е обвинявана от няколко европейски столици и неправителствени организации, че отнема независимостта на медиите и съдебната система, както и че нарушава правата на ЛГБТК+ хората, жените и мигрантите, след възкачването на власт на управляващата дясно-популистка партия „Право и справедливост“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar