Нидерландският сенат одобри във вторник поправка в конституцията, за да забрани изрично дискриминацията въз основа на сексуална ориентация или увреждане, съобщи Ройтерс.

Промяната, гласувана с 56 на 15 гласа, е последната стъпка в продължилия години процес към поправката.

Преди това конституцията казваше, че е забранено дискриминацията въз основа на религия, философия, политически предпочитания, раса, пол или „на каквато и да е друга основа“.

Правозащитната група, бранеща правата на ЛГБТИ общността приветства гласуването:

„Закрепването на антидискриминационната клауза „в конституцията е гаранция, че все още ще можем да се радваме на нашите трудно спечелени права след 50 или 100 години (…) Дори ако политическият или социален вятър неочаквано се обърне срещу общността на дъгата“, се казва в изявление на групата.

Ieder(in), организация за хора с увреждания или хронични заболявания, определи гласуването в сената като „исторически ден за движението на хората с увреждания“.

„Правителството получи допълнителна задача за трайно подобряване и укрепване на позицията на хората с увреждания не само в закона, но и на практика“, се казва в съобщението на групата, цитирано от Ройтерс.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar