„Законът трябва да е обмислен, да не се прави с емоции и с желание да се задоволи общественото мнение. Трябва да се мисли балансирано и мъдро, затова е закон. За мен е важна превенцията… Дрогата и алкохолът причиняват много жертви“. Това коментира пред БНР съдия Нели Куцкова по повод трагичния случай с журналиста Милен Цветков и новите въпроси, които повдигна инцидентът на Великден.

Тя посочи, че през годините по повод такива конкретни казуси са внасяни много промени в много закони:

„Като се надигне общественото негодувание, парламентът реагира със законови промени. Всеки един закон е конструкция и е длъжен да бъде хармоничен… Практиката многократно се сблъсква с недомислени промени, които водят до големи затруднения, когато се водят делата“.

По думите ѝ никъде наличието на смъртно наказание не е довело до ограничаване на престъпленията, а напротив, води до тяхното ожесточаване.

В предаването „Неделя 150“ съдия Куцкова допълни:

„Милен със смъртта си, като един истински журналист, провокира една много сериозна дискусия. Много се надявам тя да не се прояви само в увеличаване на наказанията, а в една много по-сериозна и мъдра мисъл как да предпазим децата си да не се самоубиват на пътищата и да не убиват други хора“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar