Всеки трети пише лъжи в декларацията, която оставя на полицейските КПП-та на входа на София. Това разкри проучване на специалисти от Главна инспекция по труда (ГИТ), направено само за един ден.

Инспектори от дирекциите в София и София област застанали на пунктовете редом до полицаите в събота – 25 април. На случаен принцип за 2 часа събрали 350 декларации на влизащи „на работа“ в града. Оказало се, че 100 от тях са написали неверни данни. 45 от измамниците били върнати незабавно, защото веднага при проверка в базата данни се оказало, че нямат никакъв трудов договор. Останалите били пропуснати, но последвала проверка на фирмите и местата, които са посочил в декларацията. В рамките на деня са проверени общо 27 обекта. Девет души били заварени да работят, където са написали, но също нямали действащи трудови договори. А повечето изобщо не били открити на местоработата им. Имало и декларации, в които са отбелязани неработещи или несъществуващи обекти. За 21 лица работодателите са заявили, че нямат и никога не са имали връзка с тях.

„Още от началото, когато бяха въдени проверки на КПП-тата, ние проверяваме декларации по искания на МВР и продължаваме да го правим, включително и за излизащите от града. В случая нашите инспектори бяха на място и проверяваха само влизащи, за да може в рамките на един работен ден да се обиколят обектите в София“, поясни пред „Труд“ Дина Христова от Главна инспекция по труда.

Макар и по-малко, лъжливи са и декларациите, оставяни на КПП-тата от излизащите от София, съобщи вчера главният секретар на МВР Ивайло Йорданов. От 17 717 документа, подадени в дните преди Великден – 14-17 април, 788 са били на хора, които изобщо нямат трудови договори, а 159 от тях дори са били регистрирани в Бюрото по труда като безработни. Важно е да се отбележи, че от Разпети петък – 17 април, контролът на КПП-тата беше затегнат и за 2-3 дни бяха върнати няколко хиляди пътуващи и в двете посоки. Изключени бяха хората, които пътуват при свои роднини или на свой друг адрес по села и вили.

Комисар Иванов каза, че в петък – 24 април, когато не е имало никакъв християнски празник, от София са излезли 35 000 автомобила и декларациите им все още се проверяват. А предстоят още почивни дни около празниците 1 май и Гергьовден, когато десетки хиляди софиянци пак ще си тръгнат по родните места.

Очевидно е, че МВР с помощта на ГИТ, Агенцията по заетостта, общините и т. н. няма никакъв шанс да провери и половината от декларациите на пътуващите с автомобили на вход изход в областните градове. Но при всеки случай на уличен в лъжа се сезира прокуратурата, която да образува срещу него дело за документ с невярно съдържание, за което по закон се полагат до 3 г. затвор.

Неподчинение

Пункт в Търговище слага белезници

Шофьор без декларация, който не се подчинил на полицейско разпореждане и минал през КПП, е задържан в управлението на МВР в Търговище. 62-годишният мъж тръгнал да излиза от града в посока Шумен. Бил спрян на КПП-то до село Васил Левски и му дали указания да отбие и попълни декларация, тъй като не носел такава.

Водачът уж отбил, но в следващия момент дал газ и отпрашил по пътя. Бил застигнат бързо и върнат в града, а после и прибран в ареста. На същото КПП е изгоряла и 25-годишна жена, която се прибирала с лек автомобил „Фиат Стило“ от Варна в Търговище. При последвал обиск се оказало, че пренася 2 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо при извършен полеви наркотест на амфетамин, както и 4,5 грама марихуана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar