Ръководителят на Националната следствена служба Ясен Тодоров обяви пред Би Ти Ви, че очаква тази седмица да бъде произнесена присъда на първа инстанция срещу Георги Семерджиев. В петък (21 април) има насрочено заседание по делото за катастрофата на столичния бул. „Черни връх“ от лятото на 2022 г., при която загинаха две жени.

На последното заседание подсъдимият Георги Семерджиев обяви пред съда, че не е шофирал автомобила си по време на пътния инцидент, а е пътувал в него заедно с две момичета. Те поискали да направят тест драйв на джипа, а той позволил на едната да шофира, като седнал на пасажерското място. Двете жени се свързали с него в „Инстаграм“ и поискали да вземат колата под наем, разказа още той.

Георги Семерджиев отрече да е шофирал автомобила при катастрофата на „Черни връх“

Катастрофата стана на 5 юли 2022 г. вечерта. Загинаха две млади жени – Христина Дилева и Хариет Стефанович. Според внесения от прокуратурата в съда обвинителен акт по време на катастрофата Семерджиев е бил под влиянието на метамфетамин, като е нямал валидна шофьорска книжка. Той е карал с около 166 км/ч, със 116 км/ч над разрешената скорост от 50 км/ч. Минал е и на червен светофар.

Ясен Тодоров отбеляза, че произнасянето на присъдата толкова бързо показвало колко добре работела прокуратурата. Като добър пример той даде и произнесената вчера окончателна присъда по делото за влаковата катастрофа в Хитрино от 2016 г. Върховният касационен съд потвърди две осъдителни присъди – 15 г. затвор за машиниста на влака Димитър Михнев и 10 г. лишаване от свобода за помощника му Радослав Петков.

Съдът окончателно потвърди присъдите на двама машинисти от дерайлиралия влак в Хитрино

Тодоров за пореден път се оплака от Наказателно-процесуален кодекс, който по думите му трябва да бъде спешно изменен, защото е по социалистически модел.

„Ние сме буквално с вързани ръце. Престъпления с обществени поръчки са изключително трудни за разследване именни заради НПК. Много трудно се доказват такива престъпления в съвременни условия. С прашки се опитваме да постигнем успехи в полето на обвинението“, каза Тодоров.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar