Ние от НАП нямаме функция и възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответна банка. Това заяви пред Нова телевизия директорът на НАП Румен Спецов във връзка с аферата „Магистрала Хемус“ и предполагаемото пране на пари в размер на 53 милиона лева.

Според Спецов банковите институции имат задължение да уведомят ДАНС за транферите, но не и НАП. НАП научава за това в хода на проверките и тогава може да изисква информация за банковите трансфери.

От прокуратурата обвиниха НАП, че е знаела за големите трансфери, с които са отклонявани милиони за строежа на ЛОТ 5, но не са уведомили разследващите.

На въпрос търси ли НАП пари от фирми, свързани с обществени поръчки за АМ „Хемус“, Спецов отговори, че НАП търси дали има нарушения в данъчното законодателство.

„НАП отговаря дали се дължат данъци, но с подробностите се занимават други институции“, коментира той.

За това, че схемата „Автомагистрали“ е ощетила бюджета най-малко с 20 млн. лева, Спецов потвърди, че по начините, по които са правени поръчките и плащанията, има нанесени щети на бюджета. За този лот преките загуби са 20 млн. лева, добави той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar