НАП най-сетне откликна на настойчивото питане на СЕГА проверявани ли си фирмите на семейство Иван и Снежана Сариеви – кръстници и благодетели на финансовия министър, и какви са резултатите. Забележително е, че композирането на семплия отговор, състоящ се от 2 две изречения с едно число, отне на приходната агенция цели пет дни. От НАП твърдят, че от 2012 г. насам са правили десетки проверки и ревизии на бизнеса на Сариеви, но не могат да ни кажат нищо повече заради данъчната и осигурителната тайна.

След като стана ясно, че от 2012 г. Владислав Горанов живее безплатно в луксозен комплекс в 181 кв. метра апартамент, предоставен му от кръстника, в. „Сега“ официално попита подчинената на финансовия министър приходна агенция какъв контрол е упражнявала през последните 7 години върху фирмите на Сариеви „Гренбоел“ АД, „АТОС БЪЛГАРИЯ КОМПЕТЪНСИ ЦЕНТЪР“ ЕООД,“КЛАСИКА И СТИЛ“ООД, „ИМБИЛИТИ“ ООД, „ФОРАБИЛИТИ“ ООД, ЕТ „СНЕЖАНА САРИЕВА“, „СЕНЧЪРИ“ ООД, „ВЕНЧЪР ИНВЕСТМЪНТС“ ЕООД, „ВИСТА ВЕНЧЪРС“ ЕООД, „АЛФА КАПИТАЛ“ ЕООД. Въпросът ни бе изпратен на 25 ноември. Отговорът пристигна на електронната поща на вестника на 29 ноември и гласи: „По отношение на посочените от Вас в запитването лица за периода от 2012 г. досега са извършени общо 60 контролни производства (проверки и ревизии). Конкретните резултати от тях представляват данъчна и осигурителна информация и не могат да бъдат предоставяни“. По подобен начин НАП затваряше и други такива „чувствителни“ теми – примерно за депутата бизнесмен Делян Пеевски.

От отговора на НАП излиза, че статистически всяка от изброените фирми на Снежана и Иван Сариеви е била обект на контрол от данъчните средно по веднъж годишно. Много или малко, често или рядко е това, може да прецени всеки, който се е опитвал да развива бизнес в България. А дали предприятията на Сариеви са били изрядни осигурители и платци на данъци, няма как да разберем – НАП не казва, защото законът не й разрешавал да разкрива такава информация пред медиите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar