Водещи членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска Еврокомисията и Европарламентът да разгледат обвиненията за незаконна продажба на български паспорти.

Това се казва в съобщение на парламентарната група, публикувано в сайта на ЕП.

В него се твърди, че в скандала са замесени водещи политици от управляващата коалиция у нас. Споменати са имената на вицепремера Красимир Каракачанов, бившата правосъдна министърка Екатерина Захариева (сега външна министърка), и депутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е и зам.-председател на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

„Твърденията, че висши български политици са замесени в схема за незаконна продажба на български паспорти на хиляди чужденци за 5000 евро са шокиращи. Прокурорите твърдят, че съгласно схемата кандидатите плащали, за да получат фалшиви свидетелства за български произход, които след това им позволявали да кандидатстват за български паспорт. Това има значителен ефект за ЕС, тъй като тези, които получават български паспорти, получават и правото за пътуват и работят в целия ЕС“, заявява австриецът Йозеф Вайденхолцер, зам.-председател на групата на социалистите и демократите в Европарламента.

Според него такъв скандал намалява доверието на хората в ЕС и повдига сериозни въпроси за прозрачността и сигурността.

„Особено шокиращо е, че висши членове на администрацията са замесени в скандала. Искаме Еврокомисията да разследва изцяло какво е станало и че ако твърденията бъдат доказани, да бъдат предприети действия“, допълва Вайденхолцер.

Не по-малко остър е членът на бюрото на парламентарната група Петер Нидермюлер:

„Това е поредният пример, при който правителства продават гражданство на ЕС. Това отваря вратите ни за престъпници и корумпирани лица. Подтискащо е страни, които надигат най-силен вой срещу мигрантите и бежанците, внезапно стават много кротки, когато пристигащите харчат големи суми пари.“

Според него случилото се в София предизвиква сериозни опасения за цяла Европа. И е важно Комисията да направи пълно разследван на незаконната продажба на паспорти във всички страни в ЕС, а Европарламентът да предприеме всички адекватни мерки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar