За последните 4 години и 4 месеца НАП е събрала принудително само 54% от сумите по наложените от органите на МВР глоби за нарушаване на правилата за движение по пътищата. Това се вижда от два писмени отговора – на министрите на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Младен Маринов, на депутатски въпроси.

В последните години темата за нарушенията на пътя, особено за тежките катастрофи, е във фокуса на общественото внимание, а размерът на глобите за неспазващите правилата неведнъж бе завишаван. В момента на дневен ред е поредна промяна в Наказателния кодекс, с която се предвиждат по-тежки наказания за шофьорите, причинили смърт на пътя след употреба на наркотици или с голяма концентрация на алкохол в кръвта. Докато проектът е във фаза на обсъждане, главният прокурор Иван Гешев поиска още по-тежки наказания за тези водачи – доживотен затвор.

Според Закона за движението по пътищата събирането на налаганите от МВР глоби, извън сроковете за доброволно плащане, се осъществява от НАП. От 2016 г. са интегрирани системите на МВР и НАП. От началото на 2016 г. до 27 април 2020 г. към НАП за принудително събиране са изпратени общо 109 003 721 лв.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar