Гледат законопроект на извънредна комисия в парламента утре

Умуват как да се даде възможност някои от мерките да продължат и след 1 април

COVID добавките за лекарите да останат

Личните лекари да продължат да издават направления за PCR тест за COVID, дори след края на извънредната епидемична обстановка в страната и това да става със заповед на здравния министър. Такава възможност предлагат депутати в законопроект, който утре ще бъде разгледан на извънредно заседание на здравната комисия в парламента. Той цели промени и допълнения в Закона за здравето, които ще позволят противоепидемични мерки да се налагат както от здравния министър, така и от директорите на РЗИ по места.

Това съобщи пред „Труд“ председателят на здравната комисия в Народното събрание доц. Антон Тонев.

„Внесли сме законопроект, с който да дадем възможност много от мерките да продължат, ако изпълнителната власт реши това. Утре (б. а. – днес) на извънредна комисия по здравеопазване входираме този законопроект. В рамките на около седмица, до първите дни на април, ако събере подкрепа, той ще мине през Народно събрание. Така че да продължим много от необходимите мерки, но те ще останат не като задължение, а в ръцете на изпълнителната власт – конкретно за направленията за ПСР-и със сигурност ще е така“, каза доц. Тонев по повод факта, че след края на извънредната епидемична ситуация ще отпадне и възможността джипито да ни дава направление за тест за COVID.

„Тези текстове дават възможност на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да въвеждат мерки по тяхно решение. Ние продължаваме тази възможност, която е била досега. В отделен параграф специално са възнагражденията за COVID на лекарите – да бъдат продължени, но отново след решение на изпълнителната власт“, уточни той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Clarisa
Clarisa
25 юли 2022 13:51
Гост

Това съобщи пред „Труд“ председателят на здравната комисия в Народното събрание доц. Антон Тонев. mapquest directions