Доставката на дезинфектанти и лични предпазни средства за парламентарните избори в България на 4 април 2021 г. се проверява от три български прокуратури и от Европейската прокуратура след разследване на БНР за редица нарушения по държавните доставки.

Как, защо и за какво са били похарчени над 2,1 млн. лв. от бюджета са проверявали Върховната административна прокуратура, Специализираната прокуратура, тече проверка на Европейската прокуратура, а за пропуските в производството на партида от 10 тона дезинфектант за ръце, чието съдържание не отговаря на изписаното на етикета, проверка започва и Районната прокуратура във Велико Търново.

Уточнява се, че спецпрокуратурата е разпоредила на Комисията за предотвратяване на корупцията и незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да провери Министерството на здравеопазването по договорите за дезинфектантите и личните предпазни средства, но КПКОНПИ не е направила проверката, защото не била получила прокурорското постановление.

Българските прокуратури не са открили нарушение защо държавата в лицето на тогавашния здравен министър Костадин Ангелов (ГЕРБ) купи надлимитно два тона и половина дезинфектанти за близо 14 хил. лева, както и че сливенска фирма, доставила 71 т. търновски дезинфектанти, го прави на цени два пъти-по-ниски от производствените и фактурира държавната доставка с 90 хил. лв. по-малко от сумата по договора.

Според по-ранно разследване на „Капитал“, суперпечелившата търновска компания за дезинфектанти „Хигиенно-медицинска индустрия“ (ХМИ) към 4 април 2021 г. току-що е имала нов съдружник – общински съветник и свързан с бившия депутат от ДПС Камен Костадинов. Името му е Виктор Азманов. Иначе основателят и доскоро едноличен собственик се казва Евгени Костадинов, който към 1 април 2020 г. вече е премислил и се е разделил с част от печелившата си, особено по време на пандемията, фирма.

Новият съдружник и жената на Камен Костадинов влизат в друга фирма на досегашния собственик, която застава на изхода на ХМИ ООД и поема всички продажби, пише още „Капитал“ на 11 декември – 8 месеца по-късно.

На 16 април 2020 г. бившият премиер Бойко Борисов спира прословутата си джипка в двора на предприятието. После заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов се отправят към входа му, където са се събрали работници и журналисти, за да посрещнат гостите. „Кой е собственикът“, пита Борисов, а Панов му отговаря, че са двама. „Аз“, казва единият от тях – Виктор Азманов, който е общински съветник от Горна Оряховица.
Когато обаче Борисов влиза в завода, той е заснет да казва: „Ооо, Камене, какво правиш?“ Според наблюдатели става въпрос за бившия депутат от ДПС Камен Костадинов.

„Не се срещам с него, аз съм там… Той просто ме среща там. Нямам нищо общо с ХМИ. Двамата собственици, Евгений Костадинов и Виктор Азманов, са мои приятели“, коментира Камен Костадинов пред „Дневник“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar