Прокуратурата е внесла в съда делото НАПлийкс. Това се разбира от програмата на Софийския градски съд, който е насрочил за понеделник, 6 март, разпоредителното заседание. В процеса за тероризъм подсъдимите ще са двама – Иван Тодоров и Кристиян Бойков.

Малко след теча на данни от приходната агенция през 2019 г. бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. Янков обаче няма да се изправи пред съда. Досъдебното производство срещу него беше прекратено поради липса на доказателства. Преди време адвокатът на Янков Николай Хаджигенов каза пред „Сега“, че е поискал делото срещу клиента му да бъде прекратено поради липса на престъпление, а не на доказателства, но съдът е отказал да се произнесе.

Ако вината на Тодоров и Бойков се докаже в съда, ги заплашват от 5 до 15 години затвор.

На 15 юли 2019 г. се разбира, че от масивите на НАП са изтекли данните на общо 6 074 140 физически лица – 4 104 786 живи български и чужди граждани, и 1 989 598 починали.

В понеделник съдът трябва да реши дали делото ще тръгне по същество, или ще бъде върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски. В началото на разследването държавното обвинение се хвалеше с безспорни доказателства – публикувани бяха снимки, видео и други материали от наказателното производство, които да убедят обществото, че Кристиян Бойков и неговите шефове от „ТАД Груп“ са виновни. Наблюдаващият прокурор Евгения Щъркелова пък ще се запомни с „разкритието“, че обвиняемите са се подготвяли да дестабилизират държавата, като проникнат в сървъра, който контролира напоителната система пред Народното събрание, и по този начин да я активират в неподходящ момент.

„Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!“, констатира прокурорката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar