Телефонните измами са разпространени по целия свят. Сега те стават още по-рискови заради изкуствен интелект, съобщава Washington Post.

В Канада и САЩ са засечени нов тип телефонни измами, които използват изкуствен интелект, за да симулират гласа на роднина или приятел на жертвата. Самите сценарии са добре познатите – някой е закъсал и има спешна нужда от пари. Някои ситуации дори са разиграни от няколко души. Например първо говори „адвокат“, който дава телефона за кратко на „роднината“ и след това продължава да говори той.

Създаването на подобен запис не е сложно. В интернет вече могат да се намерят множество умни алгоритми, които дори безплатно могат да пресъздадат гласа на избран човек. Най-често е нужен аудио запис от няколко изречения, а в ерата на социалните мрежи няма да е трудно да се намерят подходящи клипове, от които те да бъдат взети.

По-технически напредналите измамници дори клонират мобилния номер на човека, за когото се представят. Така измамата изглежда още по-реалистична.

Регулации за този тип софтуерни продукти практически няма, като единствено в Китай за момента има действащ закон. Компаниите, които ги предлагат, сами внедряват мерки за защита, като например изискване за регистрация с име, адрес и банкова сметка преди да дадат достъп до по-специфичните функции за създаване на глас по избор.

Мерките за защита са същите, като за старите измами. Получателите на такива обаждания трябва да опитат да се свържат с дадения човек по друг начин – да му се обадят те, да го потърсят чрез съобщения и т.н. Също така не трябва да се поддават на искания за плащане чрез ваучери или изпращане на пари, съветват експертите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
GPTTurkey
GPTTurkey
09 ноември 2023 4:32
Гост

ChatGPT Turkish – В https://gptturkey.net/ ние предлагаме всичко, от което се нуждаете, за да имате едно обогатяващо разговорно изживяване. С нашия авангарден OpenAI API потребителите могат да се насладят на безплатен и неограничен достъп до ChatGPT. Ние предлагаме на нашите потребители най-добрите и модерни инструменти и технологии, за да улесним разговора с хората – от обработка на естествен език до емоция и разпознаване на емоции, ние имаме всичко! Нашата платформа е лесна за използване – всичко, което потребителите трябва да направят, е да се регистрират за безплатен достъп. ChatGPT Turkish – С GPTTurkey.net можете да водите смислени разговори без никакви… Покажи целия коментар »