25-годишният либиец Хаири Саадалах, който уби трима и рани още трима с нож в парк в английския град Рединг, е излязъл от затвора преди 17 дни.

Той бил пуснат предсрочно, изтърпявайки само половината от 25-месечната си присъда, получена за няколко престъпления. Сред тях е заплюване на полицайка, която нарекъл роб, и нападение с остър предмет на служител от Спешна помощ. Хаири имал психични проблеми и бил бездомник в миналото. Съдията, който разрешава да бъде освободен, подчертава, че по проблемите на либиеца работят няколко служби.

Сред тях се оказва, че е било и британското контраразузнаване М5. То получило сигнал, че Саадалах иска да замине за чужбина, за да се свърже с терористични организации, но проверка установила, че не представлява опасност и просто е един от 40-те хиляди в страната, за които има подобни сведения.

Хаири пристигнал в Англия през 2012 г. като турист, след което поискал убежище с мотив, че е преследван в Либия. Негов брат каза, че Саадалах се е защитавал, докато е намушквал с нож седящите в парк хора, и Великобритания е расистка страна.

Сред жертвите му са 36-годишният учител по история Джеймс Фърлонг и 39-годишният американец Джо Ричи-Бенет. Той пристига в Англия преди 15 г. и през 2006 г. се омъжва за своя съпруг Иън Бенет, който умира от рак през 2014 г. Джеймс и Джо седели с приятели на тревата и си говорели, когато са нападнати. Според очевидци Хаири след това атакувал и друга компания. Насочил се и към трета, но хората се разбягали и той напуснал парка. Бил повален на земята и арестуван от полицай на близка улица. Повдигнати са му обвинения по закона за тероризма.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar