Прокуратурата поиска Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да наложи глоба на „Топлофикация-Перник“. Това става ясно от официално съобщение на държавното обвинение. В него се припомня, че във връзка с аварията на 7 май на шламохранилище на пернишката топлофикация ВАП е възложила проверка на министрите на енергетиката, на регионалното развитие и на околната среда, както и на КЕВР.

При проверката е било констатирано неизпълнение на показателите за качество на топлоснабдяването и неспазване на общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от „Топлофикация-Перник“. Показателите за качество са приети от КЕВР, а общите условия са неразделна част от издадената лицензия на топлофикационното дружество и също са одобрени от комисията.

След проверката КЕВР е съставила констативен протокол и е дала задължителни предписания на „Топлофикация-Перник“. Прокуратурата твърди обаче, че според Закона за енергетиката, ако има нарушение на закон, на подзаконови нормативни актове по прилагането му, КЕВР трябва да наложи имуществена санкция от 20 000 до 1 000 000 лв. Сред материалите, получени във ВАП, не се съдържа информация за наложена такава санкция, посочва прокуратурата и твърди, че „ангажира председателя на КЕВР да упражни правомощията си по отношение на „Топлофикация-Перник“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar