На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд бе изменено определението на мярката за неотклонение от „домашен арест“ в „парична гаранция“ на инспектора по социална дейност и възпитателна работа от Затвора – Варна Явор Драгнев.

Той е разследван за поискани и получени в дар парични средства, които не му се следват, за да извърши действия по служба. Съставът на въззивната апелативна инстанция измени определението на ОС – Варна и намали размера на паричната гаранция от 5 000 на 1 500 лева.

Основанията на съда са, че в материалите по делото не са намерени доказателства, че има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. В хода на следствените действия са разпитани повече от 20 души, лишени от свобода.

Според защитата, техните показания разколебават обоснованото предположение, че Явор е извършител на престъплението, за което е привлечен като обвиняем, но съдът намира, че на този етап само и единствено прокуратурата има компетентността да измени обвинението или да промени квалификацията.

Апелативният съд във Варна споделя аргументите на първата съдебна инстанция, че продължава да е налично обоснованото предположение за съпричастието на обвиняемия към повдигнатото обвинение. В настоящия момент обаче „домашният арест“ е неефективна мярка за неотклонение и затова съдът е изменил процесуалната мярка за принуда в „парична гаранция“.

За да намали размера й от 5 000 на 1 500 лв, съдът прецени обстоятелствата, свързани със семейното положение на Явор, който има 3 деца, съпруга и възрастен родител, за когото полага грижи. По делото има данни за крайно ниския доход на съпругата на Явор. Факт е, че той не работи от близо 5 месеца, след като беше освободен от работа.

От Апелативния съд във Варна припомнят още, че инспекторът е под домашен арест от края на август, 2018 година, когато му бе повдигнато обвинение за създадена организация и престъпна схема за получаване на парични средства от затворници.

Професионалните задължения на обвиняемия били превъзпитание, подпомагане на тяхната ресоциализация и коригиране на поведението им. Според повдигнатото обвинение, той се облагодетелствал финансово, за да извършва действия по служба, свързани с правното положение на лишените от свобода.

Затворниците заплащали за действия на инспектора, чрез парични преводи към цивилно лице, свързано с друг лишен от свобода и привлечен като съучастник и помагач на обвиняемия. Определението на съда е окончателно.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar