Главният прокурор на Словакия уволни един от заместниците си, след като той призна, че си е писал в интернет с жена, арестувана по подозрение, че е поръчала убийството на разследващия журналист Ян Куцяк.

Рене Ванек си е разменял съобщения през „Фейсбук“ с Алена Жужова преди тя да бъде задържана и не е докладвал за тази кореспонденция. Властите посочват заподозряната само с инициалите А.Ж., но медиите я идентифицираха. Тя отрича да има нещо общо с най-скандалното убийство в страната от падането на комунизма насам. Жужова е сред четиримата арестувани през октомври, на които са повдигнати обвинения, макар че полицията казва, че не знае мотивите ѝ, както и дали не е действала по поръчка на някой друг.

„Главният прокурор Яромир Чизнарж незабавно отстрани от поста заместника си Рене Ванек във връзка с публикации, чиято вярност е проверена от няколко източника“, заяви говорителката на Главната прокуратура.

Ванек каза в понеделник на всекидневника „Денник Н“, че си е комуникирал онлайн с А.Ж. от 2013 г., когато е станал зам.-главен прокурор, но никога не се е срещал лично с нея и я познавал само по псевдонима ѝ в интернет. Но последният им контакт е бил през септември 2018 г. само 3 дни преди арестуването ѝ, а той разбрал коя е в действителност ден след задържането и то от медиите, твърди още прокурорът.

Не информирах ръководството, защото „не смятах, че имам някакъв конфликт на интереси и нямам достъп до Случая „Куцяк“, допълва той пред изданието.

Златица Кушнирова, майката на убитата в същото нападение годеница на младия журналист, каза на „Денник Н“, че заподозряната е поддържала архив на онлайн комуникациите си с няколко високопоставени служители, сред които и Ванек.

Убийството на журналиста, който разследваше политическа корупция и измами предизвика масови протести на словаци срещу неправомерните според тях връзки между политическия елит и бизнесмени в страната. Това доведе до оставка на дългогодишния премиер Роберт Фицо, който отрича да е участвал в някакви корупционни схеми.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar