Най-малко 17 души са убити днес в Бангладеш при свързано с изборите насилие. Седем души са от управляващата партия и петима от опозиционния съюз, предаде Ройтерс като се позова на говорител на полицията. Над 20 души са ранени, допълни говорителят Сохел Рана. В страната днес се провеждат парламентарни избори след кампания, белязана от насилие и обвинения в репресии срещу хиляди активисти на опозицията.

По данни на полицията, трима души са убити от силите на реда, а още осем са загинали при различни сблъсъци между привърженици на управляващата партия „Народна лига“ и поддръжници на основната опозиционна сила – Националистическата партия на Бангладеш. Полицейски помощник,е бил убит от симпатизанти на опозицията.
Изборите, които се очаква да осигурят четвърти мандат на министър-председателката Шейх Хасина Вазед, приключиха в 16 ч българско време.

На власт от 10 години, 71-годишната Хасина Вазед, продължава да е много популярна сред част от сънародниците си заради силния икономически растеж по време на управлението й и избавянето на Бангладеш от имиджа на крайнобедна държава, сполитана от природни бедствия. Освен това Вазед прие в страната си стотици хиляди бежанци от мюсюлманското малцинство рохинга, бягащи от репресии в Мианма.

Критиците й обаче я описват като авторитарен лидер, пратил в затвора емблематичната си съперничка Халеда Зия, репресиращ дисидентите чрез масови арести на активисти от опозицията (някои от които са изчезнали безследно) и въвел драконовски закони, заставящи медиите да мълчат.

Ако Хасина Вазед победи на сегашните 11-ти парламентарни избори, това ще е третият й последователен петгодишен мандат. За първи път тя бе премиер от 1996 до 2001 г., припомня АФП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar