Обвинените в умишленото убийство на 63-годишния заварчик Поли Стефанов .- Екатерина Андреева на 38 г. и синът й Стефан Спасов на 20 г., са пили силна домашна ракия преди да извършат зверството. След като били арестувани, дрегерът показал 1,79 промила за майката и 2,15 промила за сина. Това стана ясно на 31 декември м.г. в окръжния съд в Пловдив, където се гледа мярката за неотклонение на майката и сина.

Бутилката с яка домашна ракия им била занесена около 17 часа на 27 декември от бащата на Стефан – Димитър. Той сам я варял и се гордеел с това, че алкохолът му е много силен. Заедно с ракията, Димитър занесъл на сина си, който бил именник, подаръци – дрехи и храна.

Екатерина живеела на семейни начала със заварчика от около 8 години. Не ги притеснявала голямата разлика във възрастта. Имали и кратки раздели, по време на една от които тя работела за малко в Испания. Преди около две години се нанесли в квартирата на ул. „Родопи“ в Пловдив, където и станало убийството. Майката започнала да се интересува от сина си Стефан наскоро. До 16-годишната си възраст момчето било изцяло отглеждано от баща си Димитър в дома му в Катуница. Преди време Катя възобновила отношенията си със Стефан и го повлякла в живота си.

„Ще те заколя аз теб, ще те заколя“, се заканвала многократно Екатерина на любовника си Поли, гласят свидетелски показания по делото. През 2015 г. колата на заварчика била открадната. За престъплението били уличени именно Катя и Стефан. Младежът получил 1 година затвор, излежал си присъдата и точно миналата Нова година бил пуснат на свобода. Това му била втора присъда за кражба. Въпреки това престъпление, Поли Стефанов простил на Катя и сина й и ги допуснал пак до себе си.

Във фаталната вечер на 27 декември – Стефанов ден, тримата започнали да пият в квартирата от 17 часа до 23 часа, когато Поли бил убит. Заварчикът си поискал секс от Катя, но тя му отказала. Било й припомнено миналото, към което жената явно не искала да се връща. Според неофициална информация навремето е практикувала най-древната професия. По данни от полицията 63-годишният мъж бил държан от сина Стефан да не мърда и да не може да се защити, докато майката го коли. Поли Стефанов седял във фотьойл по време на купона и последвалото му убийство. Там бил намерен и трупът му, а ножът, с който бил заклан, бил открит под леглото, на метър-два от трупа.

Катя първо мушкала жертвата си със счупена стъклена чаша в шията, а след това взела нож и го заколила. Според справката от Съдебна медицина нараняванията по Поли Стефанов са от дясно на врата му и са многобройни. Главата му почти била отрязана. „Те са живели години наред заедно и са имали антагонистични отношения“, каза адвокатът на Катя – Янко Спасов, в опит да обясни защо Поли е бил убит.

След престъплението майката и синът се изкъпали и сменили дрехите си, за да прикрият стореното. Стефан се обадил първо на баща си и му казал, че е убил човек. Димитър се притеснил да не би синът му, който бил много чувствителен, да посегне на живота си. Казал му да излязат навън и да го чакат на близка автобусна спирка. След това бащата на Стефан се обадил на 112 и казал, че синът му е убил човек. На адреса били изпратени криминалисти, пред които 20-годишният младеж признал, че е натискал с тежестта на тялото си Поли Стефанов да не може да се защити, докато Катя го ръга с ножа. Признал също, че е пипал ножа, защото го преместил от фотьойла до леглото, където острието било открито.

Няколко дни по-късно Стефан Спасов категорично отрича да е имал участие в зверството. Пред съдия Петко Минев майката Екатерина Андреева пое изцяло вината за престъплението. „Аз съм виновна. Синът ми не е участвал в това престъпление. Лично аз го извърших“, заяви тя пред съдебния състав по време на мярката си за неотклонение. Въпреки че е с основно образование, Катя бе определена от адвоката си в неговата пледоария, като личност с интелигентност над средната. Синът Стефан поиска от съда да бъде пуснат под домашен арест, тъй като имал постоянен адрес при баща си в село Катуница. Съдебният състав обаче прецени, че двамата са с висока степен на обществена опасност, че са направили опит да прикрият престъплението, да избягат, и ги остави за постоянно зад решетките. По повдигнатите им обвинения Екатерина Андреева и Стефан Спасов ги грози затвор от 10 до 20 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar