Повече от два пъти са се увеличили случаите на сексуален тормоз над деца през последните 4 години. Това показват данните на Програма за безопасен интернет, които настояват за законодателни промени и по-строги наказания.

През 2016 г. децата, станали жертва на педофили са 323, само са 4 години – през 2020 г. броят им се е увеличил до 680. В статистиката влизат и децата-жертви на посегателство чрез изнудване и изпращане на порнографски материали, казва Георги Апостолов от Програмата за безопасен интернет. Най-уязвимата група е между 11 г. и 13 г.

„Това е точно тази част от пубертета, в която се приемат всякакви предизвикателства – да се изпробва това, да се изпробва друго, без да се преценява достатъчно до какво може да доведе. Това е и любима група на педофилите“.

Сигналите за сексуални посегателства идват предимно от международни партньори на България, които сигнализират властите у нас.

Формата на насилие, която е водеща у нас, е тормозът между деца онлайн.

По време на обучението от дистанция, е отчетен спад. Обяснението на специалистите е, че децата оценяват липсата на близост.

От Програмата за безопасен интернет настояват за законодателни промени.

„Първо, всички действия, които са част от модела на педофила да подмами и да изнуди дете за производство на сексуално съдържание, да бъдат достатъчно добре криминализирани, за да може да се изисква трафични данни“.

Предложенията бяха представени пред парламентарната комисия по въпросите за децата, младежта и спорта.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar