Служебният здравен министър пита нагло, „Труд“ откри отговора

От МВР не са подали сигнали за търговия със сертификати за имунизация

Има преписки само за менте PCR-и

Едно досъдебно производство цифром и словом се води в България за издаване на фалшив сертификат за ваксинация, научи „Труд“. Делото е образувано в Софийска районна прокуратура по сигнал на РЗИ-София след репортаж на сайта „Господари на уеба“.

В него е заснет доктор от столичен медицински център, който прибира 110 и лева и записва пациента в системата за ваксинирани, без да го боде с игла. Разследването е по член 312 от Наказателния кодекс, по който лекарят може да получи до 2 г. затвор.

Както писа „Труд“, в сряда Върховна административна прокуратура изпрати въпроси на служебния здравен министър Стойчо Кацаров какви мерки и действия се предприемат срещу COVID-19. Назначеният от президента Радев отговори и накрая нагло заяви: „Ще ви бъда благодарен, ако ме информирате дали са предприети някакви действия по отношение на разпространени, чрез медии сигнали за издаване на фалшиви сертификати за ваксинации и други нарушения, носещи белези на престъпления“.

„Към 25 август 2021 г. по информация във основа на справки, извършени от експертите за връзки с обществеността към 5-те апелативни района в страната, органите на МВР не са подали нито един сигнал за фалшиви ваксинационни сертификати за COVID-19. Във връзка с горното няма как да бъдат образувани досъдебни производства. Разкриването на тези престъпления е от компетентността на МВР“, отговориха от прокуратурата на въпроси на „Труд“. И добавиха, че в страната има само преписки за издадени фалшиви удостоверения за PCR-тестове, по които текат образувани разследвания за съставяне или използване на документи с невярно съдържание.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar