Надзиратели и служители на съдебна охрана протестираха пред съдебната палата в Бургас. Те настояват за уеднаквяването на заплатите им с тези на полицаите и увеличаване на състава им.

Не сме служители втора ръка, пишеше на плакатите на протестиращите.5 на сто увеличение на заплатите в сектора беше договорено след среща на министрите на правосъдието и на финансите. Това обаче не удовлетворява синдикалните организации. От 600 до 900 лева варират заплатите на надзирателите и на съдебната охрана в момента. Протестиращите настояват:

5 % увеличение са крайно недостатъчни, това са около 30 лева увеличение на заплатите или 15 евро още. Ние постоянно догонваме служителите в МВР, а сме единен сектор и отношението на правителството към този сектор трябва да е единно, трябва да има концепция какво правим.
Разочаровани сме за това, че законът е един, а мерят по два аршина. Това, което е за полицията, за нас не важи. Демотивирани сме.
Няма достатъчно хора и това увеличава натоварването. Отпуски стоят натрупани от години наред, не могат да се вземат, защото съставът не достига, за да се извърши работата, която е текуща.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar