5 месеца след като оцеля след отравяне с новичок, Алексей Навални предприе смело завръщане в Русия и остави два варианта пред Владимир Путин – да му бъде трън в очите или да бъде заключен с надеждата да изчезне в неизвестност, пише Си Ен Ен.

Засега руският лидер избра втория вариант, като Навални бе осъден да остане в ареста за 30 дни по време на набързо уредено изслушване в понеделник в полицията в Москва, където бе задържан след завръщането си от Берлин. В това, което най-добре може да се определи като фалшив процес, беше докаран съдия, адвокатите не бяха информирани до последната минута и само прокремълски журналисти бяха допуснати да присъстват, отбелязват експерти.

Перспективите за 44-годишния Навални, който се очаква да бъде осъден на поне 3,5 години затвор по „случая Ив Роше“, не изглеждат никак благоприятни. Той вече е бил прехвърлен в „Матроска тишина“ – затвор, известен с поредица неизяснени смъртни случаи, включително на адвоката Сергей Магнитски през 2009 г.

Малко преди ареста си Навални заяви пред журналисти на московското летище, че не се страхува, защото „знам, че ще си тръгна и ще се прибера вкъщи, защото съм прав и всички наказателни дела срещу мен са изфабрикувани“.

Опозиционният щаб вече започна подготовка на протести за 23 януари, а самият Навални се обърна към привържениците си с призив да не се страхуват:

„Не мълчете,

съпротивлявайте

се, излезте

на улицата

Никой освен ние самите няма да ни защити. И сме толкова много, че ако искаме да постигнем нещо, ще го постигнем“.

Лозунгът „Свобода за Навални!“ от 2013 г. отново се превръща в основата за евентуална консолидация на несъгласието срещу властта. Така опозицията обявява Навални за символ на общата борба срещу Владимир Путин, отбеляза „Независимая газета“. Това се потвърждава и от факта, че много опозиционни политици настояват за свободата на Алексей Навални.

„За опозиционната субкултура Навални наистина

се превръща

в символ на

борбата,

той е герой

и в дългосрочен план ще се превърне в обществен консенсус за всички опозиционни сили. Неговите критици автоматично ще бъдат смятани за поддръжници на властите“, твърди политологът Алексей Макаркин. В същото време той отбеляза, че извън опозицията палитрата от чувства към Навални в обществото варира от съчувствие до отхвърляне.

Междувременно доколко ефективен ще бъде „символът“ Навални, може да се съди по степента, до която масовите акции ще го подкрепят. Според експерти всичко ще зависи от тежестта на присъдата по делото „Ив Роше“. То е по сигнал на руския клон на прочутата френска фирма, която твърди, че е била ощетена от Алексей Навални и брат му Олег, които я накарали да смени фирмата си за транспорт и доставки с тяхна. В резултат на това компанията загубила 26 млн. рубли (290 хил. евро).

Ако опозиционерът бъде изпратен в колония, това само ще засили имиджа му на герой и мъченик, но ако остане под домашен арест и има продължителни съдебни заседания и разследвания, тогава този образ ще бъде размит, а подкрепата му ще отслабне рязко, пише „Независимая газета“. За да усложни допълнително нещата за Навални и неговото движение, суровите ограничения заради COVID-19 в Русия затрудняват провеждането на големи протести. Това, съчетано с други фактори, може да заглуши протестното движение в Русия.

Мнозина обаче се питат

защо

опозиционерът

се върна?

Експерти смятат, че вероятно Навални е искал да прекрати престоя си в чужбина, за да избегне риска да бъде забравен или да бъде възприет като агент с чуждестранна подкрепа. Преди да вземе решението да се прибере, явно той е следил ситуацията с лидерката на опозицията в Беларус Светлана Тихановска, която беше принудена да замине в изгнание в Литва миналия август и остана извън страната си. Отчел е и факта, че руснаците рядко изпитват съчувствие към политици, които бягат в чужбина.

Въпреки че напускането му миналата година беше принудително заради нуждата от лечение след опита за отравяне на 20 август. Тогава Навални бе хоспитализиран в град Омск, след като загуби съзнание по време на полет над Сибир, а по-късно бе откаран в Берлин за лечение. В немската столица стана ясно, че той най-вероятно е станал жертва на отравяне с новичок, а близките до опозиционера обвиниха руския президент, че стои зад атаката.

От своя страна Путин, който отказва да нарича Навални по име и твърди, че ако руските спецслужби са искали да го убият, са щели да го „довършат“, вероятно не е искал нищо повече, освен да види антикорупционния активист извън страната поне до края на тази година, отбелязва Си Ен Ен. Причината са изборите за долната камара на парламента тази година, където управляващата партия „Единна Русия“

се надява да

получи лоялно

мнозинство в

следващата

Дума

„Това е основното политическо събитие на годината и основната причина да се гарантира отсъствието му (Навални)“, казва руската политоложка Екатерина Шулман.

По време на отравянето си Навални, който нарича „Единна Русия“ „партия на мошеници и крадци“, насърчаваше стратегията „Умно гласуване“, която кара избирателите да гласуват тактически за всички опозиционни кандидати, за които се смята, че могат да свалят член на управляващата партия на регионални и федерални избори. Тактиката беше използвана ефективно в Москва миналата година. Това, заедно със способността на Навални и хората му да

достигат

до милиони

поддръжници

чрез социалните

мрежи,

в което Путин и неговите приятели не са в състояние да ги конкурират, представлява страхотно предизвикателство, което Кремъл не може да пренебрегне.

Също така анализатори смятат, че Путин може да иска да отстрани Навални в момент, когато новият президент на САЩ Джо Байдън е разсеян от кризи като коронавируса, насилието в страната и външнополитически пожари, запалени от отиващия си държавен секретар Майк Помпейо.

Русия със сигурност е на дневен ред за Байдън, като съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан вече сигнализира за по-силов подход, наричайки атаките срещу Навални „не просто нарушаване на човешките права, а обида към руския народ, който иска гласът му да бъде чут“.

Западни политици пък използват случая Навални като повод да обещаят нови санкции срещу Русия.

Михаил Ходорковски – бившият руски петролен магнат, изпаднал в немилост пред Кремъл – определи задържането на опозиционера като опит на президента Владимир

Путин да покаже,

че все още е

„алфа кучето“

в страната.

На свой ред външният министър Сергей Лавров отправи сигнал, че за властите в Русия имиджът им на международната сцена, макар да е важен, няма първостепенно значение. Влязъл де факто в тесен съюз със Запада, в очите на руската власт Навални сега е враг и тя ще се мъчи да го смаже – до пълната му политическа капитулация, прогнозира „Московский комсомолец“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar