Мярката за задържане „домашен арест“ на шофьора на катастрофиралия автобус край Своге – Григор Григоров, ще бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.Това коментира адвокатът му Христо Ботев в ефира на Би Ти Ви. Съдът определи, че Григор Григоров, който е управлявал автобуса, ще е под домашен арест. В инцидента от събота загинаха 17 души, а още 21 бяха ранени.

„Той трябваше да е с белезници, но не разбирам мярката за неотклонение. Радвам се, че прокуратурата поиска домашен арест, а не задържане под стража. Никой не влиза в същността на проблема и според мен това тук не е водачът. Според мен държавата е виновна в тази ситуация. Сега вината ще бъде прехвърлена на всички“, каза адвокатът.

Според него, когато има подобен инцидент, се слага едно лице, което да поеме вината. „Така сме свикнали и така се случва винаги“, смята защитникът.

По информация на сайта lex.bg пред съда Григоровe е заявил, че съжалява, а съдия Петков го попитал дали иска по-лека мярка за неотклонение от тази, която прокуратурата е внесла. „Защото може и да е по-тежка“, предупредил го председателят на окръжния съд и му обяснил, че съдът не е обвързан с искането на прокурора.

След случилото се адвокат Христо Ботев коментирал, че за пръв път чува съд да предупреждава обвиняем, че може да му наложи по-тежка мярка от тази, която прокуратурата иска.

В крайна сметка съдия Петков преценил, че „извън всякакво съмнение“ най-адекватната мярка е домашен арест и тя ще започне да се изпълнява незабавно. За да я определи, съдът се съгласил с доводите на прокуратурата за събраните доказателства срещу Григоров, както и за опасността да се укрие, която се извежда от тежкото обвинение и наказанието, което е предвидено за него.

За момента Григоров е единственият обвиняем за инцидента, въпреки че има съмнения и за качествата на пътната настилка и организацията на движението в района, където стана катастрофата. Днес премиерът Борисов обеща всички, които имат вина за катастрофата, да получат наказание.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 август 2018 14:03
Гост

Когато съдията заплашва подсъдим, че може да му наложи по-тежка мярка, това е неправомерно въздействие върху обвиняемия. Обвиняемият си има адвокат да му разясни правата и това не е работа на съдията. Ето защо такива думи на съдията не са правомерно разясняване, а заплаха. Товна означава пристрастност и съдията следва да бъде отведен. Още повече като му казва, че не трябвало да напуска двора си. И тъйкато този съдия е председател на съда, то целият съд трябва да бъде отведен.