Скоротечна белодробна пневмония е причинала внезапната смърт на 13-годишната ученичка от врачанското училище „Христо Ботев“, съобщиха от окръжната прокуратура, позовавайки се на първоначалните заключения на патоанатомите след извършената аутопсия на момичето.

Окончателното заключение обаче ще бъде представено едва след назначената вирусологична експертиза, казаха от врачанската болница. В отговор на свидетелските показания на близките на Нели, че тя не се е оплаквала в дните преди смъртта си и не е боледувала, местните специалисти смятат, че болестта може да се е развила мълниеносно.

Двудневен траур бе обявен във врачанската гимназия „Христо Ботев“. Вторник и сряда са неучебни дни за съучениците на починалото в понеделник сутринта 13-годишно момиче. На фасадата на училището бе спуснат черен флаг, а знамената на пилоните в двора на школото бяха спуснати наполовина.

Внезапната смърт на детето, издъхнало в класната стая, потресе обществеността във Враца, а фейсбук бе залят от съболезнования до родителите и съучениците на Нели Тихомирова. Погребението на момичето е определено за сряда.

„Правим всичко възможно да успокоим съучениците на момичето, с тях работят психолози, каза директорът на гимназията Виктор Кръстев. -Скърбим заедно с родителите и умоляваме всички да не правят сензации от тази човешка драма“.

Камерите, разположени из цялото училище са записали всяка крачка на седмокласничката и опита тя да бъде спасена. На видеозаписите се вижда как Нели влиза в класната си стая със закуска в ръка през първото междучасие малко след 9 ч. в понеделник. После момичето си съблича якето, оставя си чантата и сяда на стол до катедрата за да говори по телефона си. После ще се установи, че до последния си дъх тя разговаряла с майка си.

Докато държи джиесема си изведнъж Нели пада по очи на катедрата, а после на пода Съученици на седмокласничката веднага викат фелдшерката на школото Антоанета Цветкова, която на бегом дотичала в класната стая. По думите й Нели нямала нито пулс, нито дишане, но жената започнала да прави на детето изкуствено дишане.

В 9.07 ч. бил подаден сигнал на тел. 112. Спешните медици се отзовали след 7 минути. Лекарите установили, че ученичката е много бледа и няма пулс. Те започнали реанимация моментално, която продължила около час. Междувременно пристигнали повиканите двама кардиолози, които се включили в борбата за живота на детето. Но усилията им били напразни. Минути след 10 ч. била констатирана смъртта на 13-годишната Нели.

След смъртта на детето е подаден сигнал и в полицията. В училището пристигнали криминалисти, които започнали разследване и се запознали с видеозаписите от камерите. Униформените работят по всички възможни версии. Проведени са разпити на съучениците на починалото момиче, на педагози и на помощния персонал.

Веднага са били извикани и близките на детето. В училището пристигнали родителите и баба му. Те били категорични, че Нели не е имала никакви сериозни заболявания и не е споделяла с близките си, че няколко пъти й прилошавало по време на занятия, както твърдят нейни съученици.

Директорът на гимназията Виктор Кръстев пък каза, че Нели е водила много здравословен начин на живот. Рядко си купувала закуски и си носила храна от вкъщи. Шефът на школото също така е категоричен, че починалото дете не се е докосвало до енергийни напитки и дрога. По думите му Нели била много спокойна и възпитана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar