Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси изрази днес надежда, че полският президент Анджей Дуда „ще прояви мъдрост и няма да обнародва“ спорния закон за Холокоста, предаде Франс прес. „Според мен този законопроект трябва да бъде заклеймен и аз се надявам, за разлика от господин Качински, че президентът на Републиката ще прояви мъдрост и няма да го обнародва, защото това би създало впечатлението, че Полша обръща гръб на правовата държава“, каза Московиси пред френското радио Жи.

Вчера лидерът на управляващата в Полша консервативна партия Право и справедливост Лех Качински изрази увереност, че президентът Анджей Дуда ще подпише спорния закон за Холокоста, който предизвика дипломатически конфликт с Израел.

„Европейската комисия смята, че правовата държава е свещена кауза, че не може да погубиш душата си в името на единството и че трябва европейските ценности да бъдат зачитани“, продължи еврокомисарят. „Според мен този закон потвърждава, че приоритет на полските власти днес не е зачитане на тези ценности. Защото в тези ценности е нашата история, а в сърцето на нашата история е драмата на Холокоста. Трябва да се направи всичко възможно – и това е смисълът на европейското строителство днес, да се направи всичко, за да не може никога да се повтори Холокостът“, каза Пиер Московиси.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar