С арест на кмет от ГЕРБ приключи първата акция на Специализираната прокуратура съвместно с новосъздадената комисия за противопоставяне на корупцията, бюрото за защита на свидетели и полицията. Марин Рачев бе задържан в четвъртък за 24 часа по Закона за МВР.

Предстои още днес на кмета да му бъдат повдигнати две обвинения, съобщи говорителят на Главната прокуратура Румяна Арнаудова. Тя и шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев пристигнаха в Септември по време на мащабната акция.

Събрани са доказателства, на базата на които първото обвинение срещу Рачев ще бъде по чл. 291 от Наказателния кодекс за

умишлена

безстопанственост

при 7 сделки,

сключени от март 2016 до март 2017 г. Те били по договори за възлагане на обществени поръчки за различни строителни работи на територията на общината. От прокуратурата са установили, че дейностите по тези сделки са извършени некачествено или не са били завършени, а фирмата изпълнител е собственост на братовчедка на кмета.

Щетите само от тези 7 сделки са за около 100 хил. лева. Второто обвинение, за което са събрани доказателства, е сключване на неизгодна сделка през март 2017-а, при която в качеството си на кмет Марин Рачев е закупил от частно дружество, което преди време е било негова собственост, имот на стойност, надвишаваща пазарните цени с повече от 100 хил. лева. Двете обвинения срещу Рачев са първоначални и работни. По време на изземванията и претърсванията в Септември

са събрани и

допълнителни

доказателства

за други

корупционни

престъпления, чието разследване тепърва предстои, уточни Арнаудова. Тя се похвали, че в операцията са участвали повече от 100 служители, но не е имало изтичане на информация и подготовката ѝ е протекла в пълна секретност.

Акцията срещу кмета на Септември започва в 6 ч сутринта, когато в Пазарджик е задържан самият Рачев.

По неговите думи това е станало в дома му, след което е закаран под охрана до сградата на община Септември.

Маскирани служители на прокуратурата и антикорупционната комисия блокираха входовете и изходите на административната сграда. Не пускаха външни лица по време на разпитите, претърсванията и изземванията на веществени доказателства. По-късно маскирани служители

изнесоха от

общината големи

черни чували с

документи и

компютри

В четвъртък освен кмета на Септември нямаше други задържани лица и такива, срещу които да се готви повдигане на обвинения.

Марин Рачев бе изведен под охрана, но без белезници от сградата на администрацията. Пред журналисти той заяви, че не е арестуван и не са му повдигани обвинения, оказва пълно съдействие на разследващите органи и доброволно отива да даде показания.

Специализираната прокуратура започва разследване срещу Марин Рачев в края на ноември 2017 г. и за по-малко от 2 месеца извършва огромна по обем работа, за да се стигне до вчерашната операция, обобщи говорителката на Главната прокуратура.

На 8 януари в. „24 часа“ съобщи, че след сигнали до главния прокурор Сотир Цацаров на сдружение „Да спасим община Септември“ са извършени проверки на Софийската градска прокуратура (СГП) и Агенцията за държавен финансов контрол.

При тях е установено, че Марин Рачев е нанесъл щети на община Септември за 13 млн. лв. от корупционни практики чрез възлагане на обществени поръчки на едни и същи фирми, официално собственост на близки и роднини на кмета.

От СГП изпращат доклад от проверките до Специализираната прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство срещу кмета.

„Предмет на разследване ще бъде цялото родословно дърво на кмета, защото свързаните към него фирми, които са доста, са управлявани и собственост на втори братовчедки, съпруги и други роднини.

По тази линия те са получили за 2 г. обществени поръчки за над 13 млн. лева“, заяви Иван Гешев. Той допълни, че в този смисъл разследването срещу Рачев е в доста по-широк обхват, а обвиненията, които ще му бъдат повдигнати днес, са първоначални.

Прокурорите ще преценят дали са събрани доказателства и в кой момент ще бъдат повдигнати и други обвинения, включително и за

организирана

престъпна група

за източване на

община

Септември

В близките дни ще стане ясна съдбата на други, свързани с кмета лица, които също се проверяват.

Става въпрос за служители на общината, близки и роднини на Рачев, уточни Иван Гешев. Той разказа, че пътувайки към сградата на общината, се изгубили и пообикаляли из Септември. Прокурорът обаче никъде не видял видими белези къде са отишли тези 13 милиона по обществените поръчки, които Рачев е възлагал на роднините си.

„Хубавото време

на местната

власт, пък и за

централната,

вече свърши Корупционните престъпления се разследват вече от специализираната прокуратура и съд, които се намират в София.

Те няма да позволят отделни населени места да се вземат на концесия в полза на родословното дърво на определени длъжностни лица, обобщи Иван Гешев.

В подкрепа на неговите думи Румяна Арнаудова съобщи, че в Специализираната прокуратура има изготвен списък с общини, за които има сигнали за злоупотреби и по него се подготвя модел за еднотипен начин на действие срещу корупционните практики.

„Няма да има нито една община, за която има сигнали за корупция и която да не бъде посетена от Специализираната прокуратура“, допълни Арнаудова.

В същото време тя заяви, че ако в рамките на разследването срещу Марин Рачев

се установи,

че има натиск

срещу

свидетели

или се търсят начини за възпрепятстване на производството, прокуратурата ще употреби всички законови средства за прекратяването им, включително с искане за отстраняване от дръжност на кмета.

Говорителката на Главната прокуратура, както и прокурор Гешев, бяха категорични, че

няма

политически

чадър над

Марин Рачев,

както и към всеки, срещу когото се води разследване.

Като доказателство Румяна Арнаудова припомни, че по обвинителен акт на СГП в момента в окръжния съд на Пазарджик се води наказателно дело срещу Рачев за укриване на данъци в особено големи размери.

Иван Гешев и Румяна Арнаудова не можаха да отговорят на въпроса ще бъде ли удължен срокът за арест на Марин Рачев, след като му бъдат повдигнати обвинения, като заявиха, че това ще прецени и реши в петък наблюдаващият разследването прокурор.

Двамата съобщиха, че мащабната операция в Септември е била първа за новосъздадената комисия за противодействие на корупцията и в която нейните служители са се справили изключително добре.

На последните местни избори през 2015 г. Марин Рачев бе избран за кмет на Септември от листата на ГЕРБ още на първия тур. Областният председател на партията Найден Шопов не бе открит за коментар на ситуацията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar