Търговският център „Зимняя виншя“ е бил подпален, установили експертите, разследващи трагедията в руския град Кемерово. Пожарът избухнал от батута, където били падпалени меките топки от полипропилен, след това огънят плъзнал по въжетата до тавана и стигнал до стената за катерене, направена от леснозапалима материя. Парчета от нея се разхвърчали навсякъде, а вентилационната система засилила пламъците.

Главният свидетел по делото за пожара, назован като Евгений, разказа, че подпалвачът е 12-годишно момче. То опитало да подпали атракциона, но го спрели. Върнало се по-късно и тогава успяло.

Арестуван е охранителят, който не е задействал противопожарната аларма.

Пред съда управляващата търговския център Надежда Суденок също заявила, че молът е подпален. През последния месец молът бил посещаван от групи от 7-8 гаменчета на различна възраст и от различни националности „с кавказка, с циганска външност“, които се държали неадекватно и целта им била да крадат от посетителите, заявила Суденок, пише в. „Московский комсомолец“. Охраната постоянно ги гонела, но те се връщали. Някои медии коментират, че Суденок си е измислила удобна версия.

Дело е заведено и срещу украинец, за когото било установено, че е пуснал слуха за 300 жертви от пожара.

В сряда роднини на 64-те жертви, от които 41 са деца, започнаха да ги погребват. На митинги гневни демонстранти поискаха оставка на Путин.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar