Милиони румънци не откриха смисъл в гласуването на референум, с който неправителствена организация се опита да впише в Конституцията на страната, че бракът е само съюз между мъж и жена. Към 18 часа – около 3 часа преди края на вота – бяха гласували едва 17%. За да е легитимно всенародното гласуване, трябва да се включат поне една трета от имащите право на глас и прогнозите от петък бяха за 34% гласували.

На вота, започнал в събота, се гледа и като на тест за популярността на управляващите социалдемократи и за толерантността на румънците към хомосексуалните.

По селата хората казваха пред местни медии, че днес имат по-важна работа за вършене, като например затваряне на буркани и правене на вино.

Хомосексуалността бе декриминализирана едва през 2001 г., в страната са забранени еднополовите бракове и съжителство и Коалиция за семейството събра 3 милиона подписа, за да предизвика референдум с надежда за гей двойките да няма никаква надежда някога да заживеят като семейство като се впише забраната в основния закон на страната. Зад референдума застанаха православната църква и дрруги вероизповедания, както и почти всички парламентарни партии.

Десетки евродепутати, правозащитници, компании и известни музиканти и творци призоваха за бойкот, защото атаката срещу малцинствена група е крачка на Румъния към популизъм и авторитаризъм.

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня отиде да гласува в събота с думите „гласувах за това, за което милиони румънци призовават и което смятам, че ни определя като общество и нация“.

Той използва позната от популистите в Централна Европа формула: „Всички знаем от години, че други ни казват кое е най-добре за нас и какво да не правим. Вярвам, че е време сами да решим какво общество и страна искаме и как ще живеем в нея.“

Двама от избирателната комисия в секцията отказаха да се ръкуват с него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar