Прокуратурата е провалила 15 операции на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, при които е можело да има арести, съобщиха от МВР. От там изпратиха списък с досъдебни производства и инициалите на наблюдаващите прокурори по тях и замесените лица по тях.

Преди време МВР изпрати списък с преписки, работени в Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, за които няма никаква информация какво е свършила прокуратурата. Сред тях са тези за „Осемте джуджета“, за Делян Пеевски, за бившия премиер Бойко Борисов.

На това тогава от прокуратурата обявиха, че не са длъжни да дават обяснение на МВР как вършат работата си.

Мейлът от МВР, в който са изредени 15-те случая, е с име: „Тенденции и причини за неосъществени от ГДБОП арести от 2018 г. до момента“.

Списъкът с неосъществените арести включва разследвания за корупция и пране на пари, неизгодни сделки и корупционни прояви в община, трафик на хора с цел просия и други. МВР пише, че ГДБОП има готовност за действие по тези случаи след санкция на наблюдаващ прокурор.

Според МВР прокурорите най-често са използвали като оправдание за забавянето следните причини

  • висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура;
  • допълнително прецизиране на адресите и лицата, спрямо които да бъдат извършени ПСД с оглед тяхното намаляване;
  • неконкретизирано устно разпореждане на Административния ръководител на Специализираната прокуратура.

„Наблюдава се тенденция след извършването на тези действия въпреки създадената цялостна организация и съгласувана дата за провеждане на специализирана полицейска операция, наблюдаващите прокурори да отменят реализацията, като посочват тези мотиви за общо 15 досъдебни производства“, пишат от МВР.

За спирането или забавянето на работата по тези досъдебни производства още през октомври миналата година главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет. В него той информира за възникващите от това затруднения в разследването на организирани престъпни групи.

Първа в списъка е посочена планирана операция за 27 март 2020 година, свързана с разследване за корупция и пране на пари, която е отменена заради наскоро въведената епидемична обстановка в страната, което е безпрецедентно.

В края на същата година по инициатива на ГДБОП е проведена нова работна среща с наблюдаващия прокурор, на която той е изискал да му бъде изготвена нова обобщена справка по случая. Справката е изпратена в Специализираната прокуратура на 15 януари 2021 година, но и до момента няма проведена нова работна среща на екипа, работещ по случая. По друг случай е имало планирана реализация за 18 май 2021 година, имало е разрешение от съда, имало е изготвянето на съвместен план със Специализираната прокуратура, но седмица по-късно прокуратура дава указания за отмяна на операцията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar