Има напреднали разследвания срещу политици и те ще набъбват с всеки ден. Не мога да кажа за кои хора става дума, но говорим и за лидери на партии, включително на такива в парламента, при които има сериозни нарушения, свързани с движения на паричните потоци, каза днес пред БНР служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той обяви, че ще каже имената, когато няма да застраши разследването и този момент наближава.

Демерджиев призова депутатите да развържат ръцете на МВР да разследва и магистрати. „Всички разследвания по отношение на магистратите са предоставени на следователите, които са част от прокуратурата. Докато не се даде право да ГДБОП да ги разследва, няма как да има резултати“, уточни министърът.

Анализите на Гешев почиват на неверни данни

В отговор на въпрос Демерджиев каза, че на много места взаимодействието с магистратите е добро, но това не може да се каже за работата на централно ниво. Според министърът анализите, които главният прокурор представя често са базиране на неверни данни и като цяло не се отличават с много високо качество.
Иван Демерджиев не се съгласи с твърденията на Иван Гешев, че битовата престъпност се увеличава, заради атаките срещу прокуратурата и закриването на специализираната прокуратура. Според него и тук става дума за грешни данни и обеща да даде на главния прокурор верните.

„Ръстът на битовата престъпност е 1% спрямо 2021 година. В същото време разкриваемостта се увеличава със 7%. При това положение дали проблемът е в МВР или в прокуратурата и съда, евентуално. Ако прокуратурата подобри работата си със 7%, това ще се усети. Да се прави връзка между битовата престъпност и закриването на специализираната прокуратура е правно неиздържано. Няма как да има връзка между двете неща, защото тази прокуратура никога не се е занимавала с битовата престъпност.

В МВР има системни лоши практики

Коментирайки броят на полицаите, които се проверяват за покровителстване на Георги Семерджиев министърът на вътрешните работи посочи, че лошото в случая е, че не става въпрос за кой знае колко високопоставен и влиятелен човек. Това са системни и порочни практики, не само в МВР, а и във всички правоохранителни органи. Но важното е, че се чистим. Ще ползвам цялото време което имам, за да ги прекратя. Надявам се, че всеки следващ министър ще предприеме подобни действия“, каза Иван Демерджиев.

Той обяви, че следващата седмица ще се внесат нови искания за проверка на служители на МВР за извършени престъпления.

„Никой не ми е предлагал да остана министър на вътрешните работи. Съпричастен съм към хората в системата. Започнах да върша много неща с амбиция и желание“, така служебният министър отговори на въпрос дали му е предлагано да запази поста си в един бъдещ редовен кабинет.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar