МВР не е представило никакви доказателства за твърденията си, че преди първото „Велико народно въстание“ срещу кабинета на Бойко Борисов на 2 септември протестиращите са скрили коктейли „Молотов“ и други самоделни взривни устройства в палатковите лагери пред Министерския съвет, СУ „Св. Климент Охридски“ и Орлов мост. От гражданската организация „Боец“ обявиха, че МВР не е изпратило свой представител на първото заседание по делото, което водят срещу ведомството с искане да представи доказателства за подготвяни атаки.

На 7 септември „Боец“ е внесла заявление по Закона за достъп до обществена информация до СДВР, с което се изисква информация за намерените взривни устройства в центъра на София, за начина, по който те са иззети, и за броя на образуваните досъдебни производства. След мълчалив отказ организацията е завела дело в Административния съд на Видин, а първото заседание е било в понеделник.

„В хода на съдебното заседание стана ясно, че Административният съд във Видин е уважил нашето искане и е изискал от СДВР преписката, образувана след внасянето на заявлението ни по Закона за достъп до обществена информация. От представените документи е видно, че в нощта на 2 срещу 3 септември 2020 г. при разбиването на палатковите лагери не са намерени самоделни взривни устройства, не са иззети такива и не е образувано нито едно досъдебно производство в тази връзка. Приложени са справки от всички районни управления на територията на СДВР“, пишат от организацията. Според тях твърденията на полицията за открити боеприпаси са лъжи, чиято цел е да оправдаят „полицейското насилие и бруталните действия на МВР, както и да омаскарят и представят нас, протестиращите, едва ли не като терористи“. МВР влезе в ролята на кафява медия и бухалка на мафията, възмущават се от „Боец“.

След сблъсъците между униформени и протестиращи в нощта на 2 септември шефът на столичната полиция Георги Хаджиев даде брифинг на 3 септември, на който заяви, че в палатките са намерени самоделни взривни устройства и коктейли „Молотов“, които са били предназначени за използване срещу полицията. „Широко прокламираните палаткови лагери се оказаха много добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и на павета. След като установихме, че част от самоделните взривни устройства се вадят от палатковите лагери, взехме решение и в 3 ч. стартирахме операция по премахването на блокадите на Орлов мост и СУ“, каза Хаджиев. С тези открития той обоснова реакцията на МВР, използването на сила, разбиването на блокадите, унищожаването на палатковите лагери и сблъсъците с недоволстващите в центъра на столицата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar