Европейската комисия изрази очакване България да прекрати прилагането на схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, известна също като „златен паспорт“. Изпратихме „политическо“ писмо до българските власти, в което настояваме схемата да отпадне при предстоящите законодателни промени, е уточнил говорител на комисията.

ЕК очаква от България ясна информация за схемата. Даден е срок за отговор от един месец и ЕК няма да се поколебае да вземе съответните мерки, ако изразените опасения не бъдат взети предвид по подходящ начин, е добавил той.

Миналата година ЕК отбеляза, че т. нар. „златни паспорти“, наричани също „продажба на гражданство“, позволяват чужденци да бъдат натурализирани като граждани на дадена страна от ЕС в замяна на инвестиции. България, Кипър и Малта прилагат такива схеми, при които са необходими инвестиции между 800 000 и два милиона евро. 19 държави от ЕС прилагат схеми за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции – България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания.

ЕК съобщи, че започва наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради схеми за т. нар. „златни паспорти“. Според ЕК предоставянето на гражданство по този начин не е съвместимо с договора за ЕС. Това подкопава целостта на статута на гражданството на ЕС, заявява комисията. Подобни схеми имат последици за ЕС и когато една държава предостави гражданство, получателят става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, например на свободно движение, пребиваване и работа в ЕС, правото да гласува на общински избори и за евродепутати. Последиците не са нито ограничени до държавите, които ги прилагат, нито са неутрални към други държави, се посочва в съобщението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar