Граничарите на два Гранични контролно пропускателни пункта (ГКПП) за Гърция – Илинден и Кулата си отдъхнаха. При тях от вчера влезе в сила нареждане да изпълняват решението на Върховния административен съд (ВАС) и да прекратят проверките за неплатени глоби. От МВР обаче още в петък съобщиха, че продължават да проверяват на останалите ГКПП.

И си припомняме добрия стар виц за милиционера Мильо. Виждаме го как е запретнал ръкавите на униформата, изпотил се е и копае две дупки. Питаме го:
– Защо копаеш бе, Мильо?
– Защото трябва да си направя снимка до кръста, – въздъхва той.
– А защо копаеш две дупки?
– Защото ми искат две снимки.

Има – значи, определение на ВАС, което е окончателно и не подлежи на обжалване. В него наистина се казва, че проверките на двете ГКПП-та Илинден и Кулата са незаконни и с тях се нарушава Конституцията на Република България и правото на Европейския съюз, както и че служителите на Гранична полиция нямат право да ги извършват. Но наш Мильо не може да се сети, че ако проверките продължат на ГКПП Дунав мост, или на Калотина, това пак е незаконно. Че Конституцията и правото на ЕС са също толкова нарушени, а граничарите полицаи и там не могат да правят онова, което не могат да правят и колегите им на Илинден и Кулата.

По логиката на МВР за всеки сухоземен, въздушен или морски граничен пункт, е нужно да се яви недоволен гражданин и да заведе дело. И когато ВАС излезе с отделно определение за всеки конкретен ГКПП, чак тогава и Мильо ще не ще, трябва на този пункт да спре незабавно и безусловно да тормози шофьорите и пътниците.
Всъщност освен това дело, по което е постановено решението на ВАС, адвокат Иглика Брусева води още две в Административен съд-София град и във ВАС. По тях са атакувани като незаконосъобразни заповедите на министъра на вътрешните работи, на главния секретар на МВР и на шефовете на Гранична и Национална полиция, отнасящи се до въвеждането на проверките за неплатени глоби по ГКПП-тата. Отделно се чака и произнасяне по казуса на Конституционния съд по искане на омбудсмана Диана Ковачева.

В тази ситуация идва ред да се намеси прокуратурата, да упражни надзор законност и да преустанови извършваните от МВР закононарушения. Ако не завинаги, поне временно – до произнасяне на съдилищата и главно – на Конституционния съд. И – ако е възможно, нека прокурорите да помислят дали могат да наложат персонални парични глоби на всички началници в МВР, които не спазват съдебните решение на ВАС и да издали устни или писмени заповеди да продължат проверките по останалите ГКПП-та. То се е видяло, че няма как да дисциплинираш българина, докато не му бръкнеш в джоба. Бил той обикновен шофьор или голям началник в МВР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar