Министерството на вътрешните работи упорито крие какъв е резултатът от вътрешната проверка за побоя над журналиста Димитър Кенаров, който се оплака от полицейско насилие, след като беше задържан по време на масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов „Велико народно въстание“. „Сега“ изпрати въпроси до пресцентъра на МВР какво е установила проверката и дали има наказани служители на реда, но оттам не отговориха.

Адвокат Стоян Мадин, който представлява журналиста на свободна практика, коментира, че клиентът му е дал писмени обяснения за случилото се, но все още никой не ги е уведомил за резултата от вътрешната проверка. Че такава е разпоредена стана ясно преди близо 2 месеца, когато министърът на вътрешните работи Христо Терзийски отговори на питане на депутати в Европейския парламент.

„Обект на внимателно и пълно разследване са наличните видеозаписи с различен произход за случилото се през целия ден и вечерта на 02.09.2020 г. Проведени са разговори по телефона с г-н Димитър Кенаров, както и с г-н Стоян Мадин, представил се за негов адвокат. На 16.09.2020 г. г-н Кенаров е информиран, че е налице възможност да изложи позицията си по случая лично или на официалната електронна поща на СДВР, тъй като той е заявил ангажименти извън София“, обяснява Терзийски.

Освен това още не е разгледана и жалбата на Димитър Кенаров срещу ареста му на 2 септември. „Ние обжалваме негово фактическо задържане. Делото е разпределено на съдия в Софийския районен съд, но все още не е насрочено“, отбеляза адв. Мадин пред „Сега“. Той изтъкна, че законът предвижда незабавно произнасяне, тъй като става дума за арест, но си дава сметка, че СРС е изключително натоварен, както и че се намираме в условията на извънредна епидемична обстановка.

Пребитият журналист Димитър Кенаров ще съди МВ

Пребитият от полицаи журналист Димитър Кенаров вече обяви, че ще заведе съдебно дело срещу МВР за упражняване на полицейски произвол. „Крещях, че съм журналист. Хвърлиха ме на земята, камерата ми излетя настрани. Двама души стъпиха върху мен. Казах им, че се задушавам. Друг полицай започна да ме рита. След известно време ми сложиха белезници. Часове наред стоях така. Единият от полицаите видя моята журналистическа карта. Показа я на свой началник и нищо не се случи. Те много добре знаеха, че съм журналист. Става въпрос за полицейски произвол“, разказа Кенаров пред bTV.

Не така обаче смята главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Неотдавна на въпрос на „Сега“ дали ще има наказани полицаи за полицейското насилие срещу Кенаров, Иванов отговори, че „няма бит журналист“. Заключението на професионалното ръководство на МВР, в лицето на главния секретар, е на фона на неприключилата вътрешна проверка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar