Три последни заседания остават до края на съдебния процес за железопътната катастрофа в Хитрино от 10 декември 2016 година. Графикът стана ясен на страните във вторник вечерта след края на поредното заседание в Шуменския окръжен съд. Съдебният състав ще обяви присъдата си в 11 часа на 22 януари.

Делото, по което единствени подсъдими са машинистите на влаковата композиция Димитър Михнев и Радослав Петков „потегли“ в съдебна зала точно преди две години на 15 януари 2018 с разпоредително заседание и започна по същество на 7 март същата година. Михнев и Петков са подсъдими за извършване на престъпление по транспорта, довело до смъртта на седем души и телесни повреди на още 40.
Преди да приключи разпоредителното заседание адвокатите на двамата подсъдими изразиха съгласие делото да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие с прилагането на чл. 371 т. 1 от НПК. Защитата даде съгласие да не се провеждат разпити на вещи лица по голяма част от експертизите, които са безспорни като доказателства, а протоколите и експертните заключения да бъдат приложени към делото за постановяване на присъдата. Идеята беше така да се спести време и делото да приключи в по-кратки срокове. Това обаче не стана, тъй като се оказа, че в хода на досъдебното производство не са извършени редица експертизи, които трябвало да бъдат възложени в хода на съдебното дирене.
Съкратеното съдебно следствие няма да доведе до редуциране на евентуално наказание при произнасяне на осъдителна присъда срещу Димитър Михнев и Радослав Петков, тъй като това е възможност, дадена от чл. 371 т. 2, когато подсъдимите признават изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, като се съгласят да не се събират доказателства за тези факти. Случаят тук е различен – машинистите не признават вина, а целта на техните адвокати е оправдателна присъда.
Днес машинистите отказаха да дават обяснения по случилото се на 10 декември 2016 година. Димитър Михнев е отказал да говори и пред разследващите в хода на досъдебното производство, а колегата му Петков е разпитван само веднъж на 19 декември, 9 дни след катастрофата.
В четвъртък процесът продължава с огласяването на последните материали по делото, след което се очаква да започнат обвинителната реч на прокурора и пледоариите на адвокатите на потърпевшите. За 21 януари са насрочени пледоариите на адвокатите на Михнев и Петков, а на следващия ден съдът ще се произнесе с присъда на първа инстанция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar