Мароко обвини и в тероризъм някои от задържаните за убийството на двете скандинавски туристки. Това са съобщили от прокуратурата, цитирани от АФП.

По-рано властите бяха изключили тази версия зад нападението, въпреки че за някои от задържаните има доказателства, че подкрепят групировката „Ислямска държава“. Предполагаше се, че става въпрос за „самотни вълци“, а не координирани с ДАЕШ убийства. Една от версиите бе и за нападение с цел изнасилвания.

Обвинени до момента са поне 15 души. Очаква се да бъдат повдигнати обвинения и на други задържани в близките дни. Общо 19 души са задържаните до момента във връзка със случая. Сред задържаните е и швейцарски гражданин, който има и испански паспорт. Смята се, че той е набирал потенциални джихадисти в региона, които да извършват терористични атаки срещу чуждестранни обекти.

Припомняме, че 24-годишната датска студентка Луиза Йесперсен и нейната 28-годишна норвежка приятелка Марен Юеланд бяха убити в нощта на 16 срещу 17 декември. Установено бе, че те са тръгнали без придружител към планински район в южната част на страната. Именно там са били убити.

Разкрити бяха и ужасяващи подробности от разследването като факта, че младите жени са намерени обезглавени. В социалните мрежи се завъртя и потресаващо видео, за което се твърди, че е именно от обезглавяването на жените. Случаят потресе обществеността в няколко държави. В Мароко се организираха протести и бдения, на които местни хора изразиха скръбта си и осъдиха насилието.

Местни хора се събраха пред посолствата на Дания и Норвегия, за да изкажат съболезнования и с плакати на няколко езика и снимки на жертвите да се разграничат от насилниците. Те издигнаха и лозунги в защита на исляма, за да се противопоставят на опитите религията им да бъде обвинявана за подобни престъпления.

Отбелязва се, че Мароко е сравнително спокойна страна за региона и подобни атаки са по-скоро редки. През миналата година там обаче са били разбити 20 терористични клетки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar