Геополитическата ситуация е сложна, няма ясна причина за ветото срещу България.

Това заяви Мария Павлова, заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, на конференцията „Разширяването на Шенген: Ключовата роля на България за сигурността на границите на ЕС“, предаде специалният пратеник на БГНЕС Димитър Русков от Брюксел.

Сложната геополитеческа ситуация предполага, че разговорът за Шенген и присъединяването на България трябва да бъде централен. Прокуратурата не стои встрани от войните в Украйна и Близкия изток и последиците от тях, отбеляза Павлова.

„За последните 3 години драстично са се увеличиха разследваните от прокуратурата престъпления, свързани с мигрантския натиск. Вече са над 1000, а преди това са били 100. Действията на МВР са ефективни. Предотвратяват се опитите за влизане в страната, а след влизане мигрантите биват залавяни“, заяви тя. „Покрили сме всички критерии – политически и технически“.

Според Мария Павлова неприемането на страната ни в Шенген означава, че Европа не може да се бори напълно с мигрантския натиск.

„За този проблем Европа явно не иска да чуе и да разбере, и това засяга всички граждани на Европейския съюз“, заключи заместникът на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar